Dat verklaart Vande Lanotte in een interview met ons zusterblad Trends-Tendances.

Volgens Vande Lanotte is 2 procent van die loonhandicap enkel een gevolg van de hogere energieprijzen van de voorbije twee tot drie jaar. "Met de automatische loonindexering zorgt dat voor een probleem." Maar daarom moet de indexering nog niet op de schop.

"Door de inflatie van de energieprijzen te bestrijden, vermijden we een debat over het mechanisme van automatische loonindexering. Ik wil daar wel over discussiëren, maar waarover gaat het dan? De inflatie is momenteel zeer laag, 0,7 procent, en ze blijft dalen. Denkt u dat de werkgevers met vrije loononderhandelingen en zonder automatische index een beperkte loonsverhoging van amper 0,7 procent zullen kunnen afdwingen? Ik denk het niet. Al zullen er wel verschillen tussen sectoren en bedrijven zijn."

Dat verklaart Vande Lanotte in een interview met ons zusterblad Trends-Tendances. Volgens Vande Lanotte is 2 procent van die loonhandicap enkel een gevolg van de hogere energieprijzen van de voorbije twee tot drie jaar. "Met de automatische loonindexering zorgt dat voor een probleem." Maar daarom moet de indexering nog niet op de schop."Door de inflatie van de energieprijzen te bestrijden, vermijden we een debat over het mechanisme van automatische loonindexering. Ik wil daar wel over discussiëren, maar waarover gaat het dan? De inflatie is momenteel zeer laag, 0,7 procent, en ze blijft dalen. Denkt u dat de werkgevers met vrije loononderhandelingen en zonder automatische index een beperkte loonsverhoging van amper 0,7 procent zullen kunnen afdwingen? Ik denk het niet. Al zullen er wel verschillen tussen sectoren en bedrijven zijn."