Je kind een financieel duwtje in de rug geven, hoe doe je dat?

© Thinkstock

Heel wat ouders willen hun kind na zijn of haar studies ook financieel een goede start geven. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Spaarrekening

De eenvoudigste manier is een spaarrekening te openen bij een bank en daar maandelijks of jaarlijks een bedrag op sparen. De rekening kan op naam van je kind, of op je eigen naam met als begunstigde je kind. Je kan de bank vragen het geld te blokkeren tot een bepaalde datum, waarna je kind er vrij over kan beschikken. Sommige banken bieden specifieke kinderspaarrekeningen aan.
Het is ook belangrijk dat kinderen zelf leren te sparen. Leer je kind bijvoorbeeld om een vast deel van zijn zakgeld op de spaarrekening te storten. Zo leert het al vroeg een deel van zijn inkomen opzij te zetten in plaats van meteen uit te geven aan dingen die het leuk vindt. Kinderen vinden het vaak leuk om het bedrag op de spaarrekening te zien groeien.

Verzekeringsproducten

De Belgische banken bieden ook spaarverzekeringsproducten aan (tak21) voor ouders die willen sparen voor hun kinderen. Voorbeelden zijn het KBC-Life Junior Plan, het Junior Invest Plan van BNP Paribas Fortis of het ING Life Savings Plan Junior. Deze producten bieden een lage gegarandeerde rente, met bovenop een winstdeling. Die is afhankelijk van de financiële resultaten van de verzekeraar. Hoe beter die resultaten, hoe groter de winstdeling.

Ouders kunnen periodiek geld storten in deze verzekeringsproducten. Voor elke storting geldt een minimale rente tot het einde van het verzekeringscontract. De keerzijde zijn de hoge kosten. Op de gestorte premies worden instapkosten aangerekend (die kunnen oplopen tot 5%) en een belasting van 2 procent. Van elke 100 euro wordt dan maar 93 euro echt gespaard.

Aandelen, een leerrijk alternatief

Aandelen zijn belangrijk in de opbouw van een vermogen. Wie wil vermijden dat zijn kind later een beursleek wordt, kan het al op vroege leeftijd aanleren wat aandelen echt zijn, namelijk een deel van een onderneming. Het voordeel is dat een kind een lange beleggingshorizon voor zich heeft, want het geld blijft geblokkeerd tot na de studies. Een ideale situatie voor aandelen.

Je kind iets leren over aandelen, kan eenvoudig met beursgenoteerde ondernemingen die producten maken waar je kind mee opgroeit. Denk aan Disney, dat als The Walt Disney Corporation genoteerd staat op de beurs van New York. Andere voorbeelden zijn Coca-Cola, Kinepolis, Nestlé, Danone en McDonald’s (en op latere leeftijd AB InBev). De rijkelijk geïllustreerde jaarverslagen van Disney of Kinepolis zijn een ideaal middel om je kind vertrouwd te maken met wat die bedrijven doen. Je kan samen met je kind ook de koersevolutie volgen en de dividenden zien binnenkomen. Zo leert het al op vroege leeftijd wat het is om aandeelhouder te zijn.

Je opent het best een effectenrekening bij een onlinebroker (zoals Keytrade Bank of Fortuneo) om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zij bieden bovendien ook hoogrenderende spaarrekeningen aan, twee vliegen in één klap. Omdat een beursorder al snel 6 of 7 euro kan kosten, stop je het beste minstens 500 euro in elk aandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content