Op jaarbasis nam het Japanse bbp toe met 1,4 procent. Ook dat cijfer ligt onder de verwachtingen van de analisten, die hadden gerekend op 2,2 procent gegroeid. Een kwartaal eerder noteerden de Japanners nog een toename met 5,5 procent, wat vooral te maken had met de wederopbouw van het land na de aardbeving en tsunami van vorig jaar.

De uitvoer nam tijdens het tweede kwartaal toe met 1,2 procent, terwijl de invoer steeg met 1,6 procent. Dat laatste komt doordat Japan meer energie uit het buitenland moest invoeren door de sluiting van nucleaire reactoren na de kernramp van Fukushima vorig jaar.

Voor het volgende kwartaal wordt niet meteen beterschap verwacht. "Als de binnenlandse vraag blijft afnemen en de uitvoer daalt door de Europese schuldencrisis, stevent de Japanse economie allicht af op een stagnatie", aldus Yuichi Kodama, hoofdeconoom bij Meiji Yasuda Life Insurance in Tokio.

Vorige week waarschuwde Masaaki Shirakawa, gouverneur van de Bank of Japan, voor de gevolgen van de Europese schuldencrisis waardoor ook de belangrijkste afzetmarkten - zoals de Verenigde Staten en China - de aankoop van Japanse producten zouden uitstellen. (BO/Belga/Reuters)

Op jaarbasis nam het Japanse bbp toe met 1,4 procent. Ook dat cijfer ligt onder de verwachtingen van de analisten, die hadden gerekend op 2,2 procent gegroeid. Een kwartaal eerder noteerden de Japanners nog een toename met 5,5 procent, wat vooral te maken had met de wederopbouw van het land na de aardbeving en tsunami van vorig jaar. De uitvoer nam tijdens het tweede kwartaal toe met 1,2 procent, terwijl de invoer steeg met 1,6 procent. Dat laatste komt doordat Japan meer energie uit het buitenland moest invoeren door de sluiting van nucleaire reactoren na de kernramp van Fukushima vorig jaar. Voor het volgende kwartaal wordt niet meteen beterschap verwacht. "Als de binnenlandse vraag blijft afnemen en de uitvoer daalt door de Europese schuldencrisis, stevent de Japanse economie allicht af op een stagnatie", aldus Yuichi Kodama, hoofdeconoom bij Meiji Yasuda Life Insurance in Tokio. Vorige week waarschuwde Masaaki Shirakawa, gouverneur van de Bank of Japan, voor de gevolgen van de Europese schuldencrisis waardoor ook de belangrijkste afzetmarkten - zoals de Verenigde Staten en China - de aankoop van Japanse producten zouden uitstellen. (BO/Belga/Reuters)