De Japanse economie is in het eerste kwartaal sterker gegroeid dan werd verwacht. Dat blijkt uit cijfers van de regering.

Het Japanse bruto binnenlands product (bbp) is in het eerste kwartaal 2013 toegenomen met 1 procent in vergelijking met het laatste kwartaal 2012. Dat is iets beter dan de 0,9 procent uit een eerste raming.

In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar groeide de Japanse economie met 4,1 procent. Bij de eerste raming was dat 3,5 procent. Het overschot op de lopende leningen bedroeg in april 7,7 miljard dollar, ruim het dubbele van het bedrag dat analisten hadden vooropgesteld.

De recente groeicijfers zijn een opsteker voor premier Shinzo Abe, die met zijn 'Abenomics' de strijd aanbindt met de deflatie om de economie weer aan te zwengelen.

De kredietverlening bij banken steeg in mei met 1,8 procent tegenover een jaar eerder, wat overeenstemt met de grootste toename sinds augustus 2009. Via een soepel monetair beleid probeert de Japanse centrale bank bedrijven te overtuigen meer te investeren. (Reuters/BO)

De Japanse economie is in het eerste kwartaal sterker gegroeid dan werd verwacht. Dat blijkt uit cijfers van de regering. Het Japanse bruto binnenlands product (bbp) is in het eerste kwartaal 2013 toegenomen met 1 procent in vergelijking met het laatste kwartaal 2012. Dat is iets beter dan de 0,9 procent uit een eerste raming.In vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar groeide de Japanse economie met 4,1 procent. Bij de eerste raming was dat 3,5 procent. Het overschot op de lopende leningen bedroeg in april 7,7 miljard dollar, ruim het dubbele van het bedrag dat analisten hadden vooropgesteld.De recente groeicijfers zijn een opsteker voor premier Shinzo Abe, die met zijn 'Abenomics' de strijd aanbindt met de deflatie om de economie weer aan te zwengelen.De kredietverlening bij banken steeg in mei met 1,8 procent tegenover een jaar eerder, wat overeenstemt met de grootste toename sinds augustus 2009. Via een soepel monetair beleid probeert de Japanse centrale bank bedrijven te overtuigen meer te investeren. (Reuters/BO)