De Japanse economie is in het tweede kwartaal fvan dit jaar met 1,6 procent gekrompen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de regering maandag bekend. De krimp is vooral het gevolg van de dalende consumptie.

Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar viel het Jamanse bbp terug met 0,4 procent. De krimp is wel kleiner dan analisten hadden verwacht. Analisten hielden rekening met een daling met 1,9 procent.

De consumptie van gezinnen is goed voor 60 procent van de totale economie, en nu blijkt dat de Japanners bijna 1 procent minder hebben uitgegeven. Daarnaast lagen ook de investeringen van bedrijven 0,1 procent lager.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar werd de economische groei maandag opwaarts bigesteld, tot 4,5 procent.

Volgens analisten zetten de negatieve cijfers druk op de regering van Shinzo Abe, die in 2012 startte met een hervormingsprogramma (Abenomics) om de Japanse economie uit de deflatiespiraal te krijgen. Dit leek op korte termijn te lukken, maar volgens sommigen is er nog meer nodig, zoals hervormingen op de arbeidsmarkt en het afbouwen van protectionistische maatregelen. (Belga/BO)

De Japanse economie is in het tweede kwartaal fvan dit jaar met 1,6 procent gekrompen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de regering maandag bekend. De krimp is vooral het gevolg van de dalende consumptie. Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar viel het Jamanse bbp terug met 0,4 procent. De krimp is wel kleiner dan analisten hadden verwacht. Analisten hielden rekening met een daling met 1,9 procent. De consumptie van gezinnen is goed voor 60 procent van de totale economie, en nu blijkt dat de Japanners bijna 1 procent minder hebben uitgegeven. Daarnaast lagen ook de investeringen van bedrijven 0,1 procent lager. Voor het eerste kwartaal van dit jaar werd de economische groei maandag opwaarts bigesteld, tot 4,5 procent. Volgens analisten zetten de negatieve cijfers druk op de regering van Shinzo Abe, die in 2012 startte met een hervormingsprogramma (Abenomics) om de Japanse economie uit de deflatiespiraal te krijgen. Dit leek op korte termijn te lukken, maar volgens sommigen is er nog meer nodig, zoals hervormingen op de arbeidsmarkt en het afbouwen van protectionistische maatregelen. (Belga/BO)