De inflatie in Japan is in november gestegen tot het hoogste peil in vijf jaar. Een en ander wijst er mogelijk op dat het beleid van de regering-Abe om het jarenlange deflatieprobleem op te lossen, zijn vruchten begint af te werpen.

Volgens het Japanse statistiekbureau steeg de kerninflatie, de stijging van het gemiddelde prijspeil met uitzondering van de prijzen voor vers voedsel, met 1,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het gaat om het hoogste peil sinds 2008.

Abenomics

Japan gaat al twee decennia gebukt onder groeistagnatie en aanhoudende deflatie, een situatie waarin het gemiddelde prijspeil alsmaar daalt. De regering onder leiding van premier Shinzo Abe voert samen met de centrale bank, de Bank of Japan, een agressief stimuleringsbeleid dat erop is gericht de inflatie op te stuwen tot 2 procent tegen 2015. Het beleid, ook bekend als 'Abenomics', komt Japan evenwel op internationale kritiek te staan omdat het de waarde van de yen kunstmatig zou verlagen.

Het statistiekbureau meldde verder dat de productie van de Japanse industrie in november 0,1 procent hoger lag dan in de voorgaande maand. Ten opzichte van november 2012 werd 5 procent meer geproduceerd. (KVDA)

De inflatie in Japan is in november gestegen tot het hoogste peil in vijf jaar. Een en ander wijst er mogelijk op dat het beleid van de regering-Abe om het jarenlange deflatieprobleem op te lossen, zijn vruchten begint af te werpen. Volgens het Japanse statistiekbureau steeg de kerninflatie, de stijging van het gemiddelde prijspeil met uitzondering van de prijzen voor vers voedsel, met 1,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het gaat om het hoogste peil sinds 2008. Abenomics Japan gaat al twee decennia gebukt onder groeistagnatie en aanhoudende deflatie, een situatie waarin het gemiddelde prijspeil alsmaar daalt. De regering onder leiding van premier Shinzo Abe voert samen met de centrale bank, de Bank of Japan, een agressief stimuleringsbeleid dat erop is gericht de inflatie op te stuwen tot 2 procent tegen 2015. Het beleid, ook bekend als 'Abenomics', komt Japan evenwel op internationale kritiek te staan omdat het de waarde van de yen kunstmatig zou verlagen. Het statistiekbureau meldde verder dat de productie van de Japanse industrie in november 0,1 procent hoger lag dan in de voorgaande maand. Ten opzichte van november 2012 werd 5 procent meer geproduceerd. (KVDA)