"Voor onze beroepsgroep is de invoering van de btw niet eens zo slecht", reageert Michel Maus, hoogleraar fiscaliteit en advocaat van Everest Law, op de plannen van de regering om de factuur van advocaten vanaf 2014 direct te belasten.

"Dat zal de advocaten toelaten om de btw die ze betalen, te recupereren. Meer nog: in de aanvangsperiode kunnen ze ook de betaalde btw van de voorbije jaren in rekening brengen. Ik vrees dat dit een last wordt voor het budget van 2014, wanneer de nieuwe belasting wordt ingevoerd."

De invoering van de btw heeft helemaal geen gevolgen voor de omzet van de beter betaalde ondernemingsadvocaten. Hun cliënten betalen zelf directe belastingen en kunnen de extra kosten dus eveneens recupereren. "Het maakt hen dus niet uit dat de bruto-erelonen stijgen met 21 procent", zegt Maus.

Wie betaalt dan wel de rekening? Jan Modaal, vreest Maus. Particulieren die een echtscheiding moeten regelen, een factuur niet kunnen betalen of willen protesteren. Bij een zaak tussen een particulier en een onderneming kan enkel die laatste de btw recupereren.

"De regering verhoogt met de btw de financiële drempel voor justitie, en dat enkel voor de burger, niet voor de bedrijven", voorspelt de advocaat. "Ik vraag me ook af wat er zal gebeuren met de erelonen van pro-deoadvocaten. Die worden deels betaald door de overheid. Zal die een btw moeten betalen op die factuur? Of worden pro-deo-erelonen vrijgesteld?"

"Voor onze beroepsgroep is de invoering van de btw niet eens zo slecht", reageert Michel Maus, hoogleraar fiscaliteit en advocaat van Everest Law, op de plannen van de regering om de factuur van advocaten vanaf 2014 direct te belasten."Dat zal de advocaten toelaten om de btw die ze betalen, te recupereren. Meer nog: in de aanvangsperiode kunnen ze ook de betaalde btw van de voorbije jaren in rekening brengen. Ik vrees dat dit een last wordt voor het budget van 2014, wanneer de nieuwe belasting wordt ingevoerd." De invoering van de btw heeft helemaal geen gevolgen voor de omzet van de beter betaalde ondernemingsadvocaten. Hun cliënten betalen zelf directe belastingen en kunnen de extra kosten dus eveneens recupereren. "Het maakt hen dus niet uit dat de bruto-erelonen stijgen met 21 procent", zegt Maus. Wie betaalt dan wel de rekening? Jan Modaal, vreest Maus. Particulieren die een echtscheiding moeten regelen, een factuur niet kunnen betalen of willen protesteren. Bij een zaak tussen een particulier en een onderneming kan enkel die laatste de btw recupereren. "De regering verhoogt met de btw de financiële drempel voor justitie, en dat enkel voor de burger, niet voor de bedrijven", voorspelt de advocaat. "Ik vraag me ook af wat er zal gebeuren met de erelonen van pro-deoadvocaten. Die worden deels betaald door de overheid. Zal die een btw moeten betalen op die factuur? Of worden pro-deo-erelonen vrijgesteld?"