De verkiezingsuitslag in Italië doet de Europese beurzen dieprood kleuren. Italië heeft ook meer rente moeten betalen om kortlopend staatspapier te slijten. Beleggers vrezen dat Italië in een impasse terechtkomt, nu er geen werkbare meerderheid in zicht is.

Omstreeks 11.30 uur stond de Bel20 zowat 1,5 procent in de min. De beurs in Milaan verloor 4,3 procent, de beurs in Madrid 2,7 procent. De CAC40 in Parijs zakte ruim 2,2 procent, de AEX in Amsterdam ruim 1,3 procent, de Dax in Frankfurt ruim 1,7 procent. Eerder waren er ook al duidelijke verliezen op de aandelenmarkten in Azië en op Wall Street.

Hogere rente

Italië haalde 8,75 miljard euro op met de uitgifte van staatspapier met een looptijd van zes maanden en betaalde daarvoor 1,237 procent rente. Eind januari waren beleggers nog tevreden met een rente van 0,731 procent.

Ondanks de politieke onzekerheid weet de euro stand te houden en klom hij met 0,2 procent tot 1,3084 dollar in de ochtendhandel in Europa.

Patselling

De Italiaanse verkiezingen hebben voor een patstelling gezorgd. Het centrumlinkse blok van Pier Luigi Bersani haalt volgens officiële cijfers in de zetelverdeling een nipte meerderheid in de Kamer, maar niet in de Senaat. Om een regering te vormen is een meerderheid nodig in zowel Kamer als Senaat. Italiaanse media denken al aan nieuwe verkiezingen. (AFP/KVDA)

De verkiezingsuitslag in Italië doet de Europese beurzen dieprood kleuren. Italië heeft ook meer rente moeten betalen om kortlopend staatspapier te slijten. Beleggers vrezen dat Italië in een impasse terechtkomt, nu er geen werkbare meerderheid in zicht is. Omstreeks 11.30 uur stond de Bel20 zowat 1,5 procent in de min. De beurs in Milaan verloor 4,3 procent, de beurs in Madrid 2,7 procent. De CAC40 in Parijs zakte ruim 2,2 procent, de AEX in Amsterdam ruim 1,3 procent, de Dax in Frankfurt ruim 1,7 procent. Eerder waren er ook al duidelijke verliezen op de aandelenmarkten in Azië en op Wall Street. Hogere rente Italië haalde 8,75 miljard euro op met de uitgifte van staatspapier met een looptijd van zes maanden en betaalde daarvoor 1,237 procent rente. Eind januari waren beleggers nog tevreden met een rente van 0,731 procent. Ondanks de politieke onzekerheid weet de euro stand te houden en klom hij met 0,2 procent tot 1,3084 dollar in de ochtendhandel in Europa. Patselling De Italiaanse verkiezingen hebben voor een patstelling gezorgd. Het centrumlinkse blok van Pier Luigi Bersani haalt volgens officiële cijfers in de zetelverdeling een nipte meerderheid in de Kamer, maar niet in de Senaat. Om een regering te vormen is een meerderheid nodig in zowel Kamer als Senaat. Italiaanse media denken al aan nieuwe verkiezingen. (AFP/KVDA)