De Italiaan Mario Draghi heeft definitief groen licht gekregen om vanaf 1 november Jean-Claude Trichet op te volgen als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben de benoeming van Draghi goedgekeurd, meldt de BBC. Eerder hadden het Europees Parlement en de raad van bestuur van de ECB al ingestemd met de benoeming van de 64-jarige Italiaan.

Druk

De weg werd vrijdag definitief vrijgemaakt voor Draghi nadat zijn landgenoot Lorenzo Bini Smaghi zich bereid had verklaard op te stappen. Frankrijk deed lastig over het feit dat Italië met Draghi twee vertegenwoordigers in de ECB zou hebben - Smaghi zetelt immers al in de bestuursraad - en Frankrijk geen.

Vanuit de hoogste Europese cenakels werd de druk op Smaghi opgevoerd om op te stappen.Die wilde dat echter alleen maar doen als hij voorzitter van de Italiaanse centrale bank mocht worden, iets wat de regering-Berlusconi niet zag zitten.

Twee telefoontjes van voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben Smaghi vrijdag blijkbaar op andere gedachten kunnen brengen. Volgens Le Monde zei Smaghi dat hij voor het einde van het jaar zijn zitje zal opgeven ten voordele van een Fransman. (Belga/KVDA)

De Italiaan Mario Draghi heeft definitief groen licht gekregen om vanaf 1 november Jean-Claude Trichet op te volgen als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben de benoeming van Draghi goedgekeurd, meldt de BBC. Eerder hadden het Europees Parlement en de raad van bestuur van de ECB al ingestemd met de benoeming van de 64-jarige Italiaan. DrukDe weg werd vrijdag definitief vrijgemaakt voor Draghi nadat zijn landgenoot Lorenzo Bini Smaghi zich bereid had verklaard op te stappen. Frankrijk deed lastig over het feit dat Italië met Draghi twee vertegenwoordigers in de ECB zou hebben - Smaghi zetelt immers al in de bestuursraad - en Frankrijk geen. Vanuit de hoogste Europese cenakels werd de druk op Smaghi opgevoerd om op te stappen.Die wilde dat echter alleen maar doen als hij voorzitter van de Italiaanse centrale bank mocht worden, iets wat de regering-Berlusconi niet zag zitten. Twee telefoontjes van voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben Smaghi vrijdag blijkbaar op andere gedachten kunnen brengen. Volgens Le Monde zei Smaghi dat hij voor het einde van het jaar zijn zitje zal opgeven ten voordele van een Fransman. (Belga/KVDA)