Volgens Roose, die met zijn scriptie deelnam aan de Vlaamse scriptieprijs 2009, bestaat er in Vlaanderen ook een vraag naar het banksysteem.

'Islamitisch bankieren is bankieren conform de sharia, de islamitische wetgeving', legt Roose uit. 'De Koran verbiedt immers het gebruik van intrest of riba en moslims wordt sterk afgeraden om te beleggen in onder andere tabak en wapenhandel. Beleggen in alcohol is strikt verboden.'

Volgens de studie is islamitisch bankieren in Vlaanderen vandaag nog onbestaande. Nochtans is er wel degelijk vraag naar, zeker in grootsteden als Antwerpen of Brussel. Al weten volgens Roose 'veel Vlaamse moslims nog niet dat er zoiets als islamitisch bankieren bestaat'.

Verder staat in de studie ook te lezen dat tijdens het rampzalige beursjaar 2008 de shariaconforme aandelen een stuk minder te lijden hadden onder de crisis dan de klassieke aandelen. Geen enkele islamitische bank ging toen failliet of had overheidshulp nodig. Ook niet-moslims blijken mede daardoor interesse te tonen voor islamitisch bankieren. 'Sommige mensen willen ethischer beleggen en zien het banksysteem bovendien als een minder risicovol alternatief', besluit Roose.

Tanguy Laudelout

www.scriptieprijs.be

Volgens Roose, die met zijn scriptie deelnam aan de Vlaamse scriptieprijs 2009, bestaat er in Vlaanderen ook een vraag naar het banksysteem. 'Islamitisch bankieren is bankieren conform de sharia, de islamitische wetgeving', legt Roose uit. 'De Koran verbiedt immers het gebruik van intrest of riba en moslims wordt sterk afgeraden om te beleggen in onder andere tabak en wapenhandel. Beleggen in alcohol is strikt verboden.' Volgens de studie is islamitisch bankieren in Vlaanderen vandaag nog onbestaande. Nochtans is er wel degelijk vraag naar, zeker in grootsteden als Antwerpen of Brussel. Al weten volgens Roose 'veel Vlaamse moslims nog niet dat er zoiets als islamitisch bankieren bestaat'. Verder staat in de studie ook te lezen dat tijdens het rampzalige beursjaar 2008 de shariaconforme aandelen een stuk minder te lijden hadden onder de crisis dan de klassieke aandelen. Geen enkele islamitische bank ging toen failliet of had overheidshulp nodig. Ook niet-moslims blijken mede daardoor interesse te tonen voor islamitisch bankieren. 'Sommige mensen willen ethischer beleggen en zien het banksysteem bovendien als een minder risicovol alternatief', besluit Roose. Tanguy Laudelout www.scriptieprijs.be