Islambankieren is in opmars

Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Islambankieren zit in de lift, maar in België gebeurt er weinig. Onze banken en onze economie dreigen een opportuniteit mis te lopen als ze geen aandacht hebben voor de specifieke verwachtingen van de moslimbevolking.

Ondanks hun grote aanwezigheid in steden als Brussel en Antwerpen laten de Belgische banken migrantenklanten vaak links liggen. Ze doen ook weinig moeite om specifieke islambankproducten aan te bieden. En dat is een gemiste kans, want wereldwijd zit het islambankieren in de lift. Dat bleek tijdens een colloquium georganiseerd door het Belgian Financial Forum.

Islambankieren is een vorm van financiële dienstverlening die gebaseerd is op de regels van de sharia, de hoogste wet in de islam. De sharia verbiedt onder andere het aanrekenen of toekennen van rente, het onverantwoord nemen van risico’s en speculeren, en investeringen in sectoren die als niet-halal beschouwd worden zoals alcohol, wapens en porno.

Islambankieren vertegenwoordigt een markt van naar schatting 1500 miljard euro. “De sector is de voorbije tien jaar gegroeid aan een ritme van 15 procent per jaar. Die groei zal nog versnellen. Er zijn wereldwijd 1,5 tot 2 miljard moslims, hun vermogen stijgt, en de islam is de snelst groeiende godsdienst ter wereld”, zegt Geert Bossuyt, een Vlaming die aan het hoofd staat van Khalij Islamic, een islamitische investeringsmaatschappij uit Dubai.

Ook in Europa beweegt er iets. Londen en Luxemburg ontwikkelen zich als belangrijke financiële centra voor de uitgifte van islamobligaties (‘sukuk’). Maar op de retailmarkt blijft het aantal islambanken in Europa zeer beperkt. In Luxemburg wil Eurisbank, een initiatief van een aantal zakenmensen uit de Golfregio en een koninklijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten, volgend jaar een banklicentie bekomen. Er zijn plannen voor vestigingen in Brussel, Parijs, Frankfurt en Nederland.

In België is het wachten op een initiatief van een van de Belgische grootbanken. “De eerste die met islamitische deposito’s en/of kredieten start, verwerft een belangrijk concurrentieel voordeel”, zegt Bossuyt. “Islambankieren is voor Belgische banken een geweldige opportuniteit. Ze kunnen hun liquiditeit verbeteren en hun financiering diversifiëren door islamobligaties uit te geven. Op de retailmarkt kunnen ze een nieuw cliënteel aanboren en de klantentevredenheid verhogen.”

Lees meer over de ontwikkeling van het islambankieren in Europa en België in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content