Is het na Cyprus de beurt aan Slovenië?

© AFP
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Cyprus is nog maar net van het bankroet gered, of het volgende crisisland dient zich aan: Slovenië.

Cyprus is nog maar net van het bankroet gered, of het volgende crisisland dient zich aan. Slovenië gaat gebukt onder een noodlijdende bankensector, een oplopende overheidsschuld en een stijgende rente op staatsobligaties. De nieuwe regering staat onder hoge druk om een bailout te vermijden. Slovenië telt twee miljoen inwoners en heeft net als Cyprus, Malta en Luxemburg een vrij grote bankensector in verhouding tot zijn bruto binnenlands product (bbp).

De Sloveense banken hebben in totaal voor zeker zeven miljard euro aan ‘slechte’ leningen lopen ofwel een vijfde van het bruto nationaal product, zo meldt het zakenpersagentschap Reuters. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft het kleine Oost-Europese land dit jaar circa drie miljard euro extra financiering nodig en haar banken één miljard euro vers kapitaal.

Beleggers vrezen dan ook dat Slovenië, dat in 2007 de tolar ruilde voor de euro, wel eens het zesde euroland kan worden dat een Europese noodlening nodig heeft – na Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Cyprus. Die vrees deed de rente op staatsobligaties alvast oplopen tot 5,5 procent.

De pas zes dagen oude regering van premier Alenka Bratusek staat onder hoge druk om met maatregelen te komen die moeten voorkomen dat het land Europese noodhulp moet aanvragen, maar zag gisteren al minister van Infrastructuur Igor Maher opstappen. Hij wordt ervan beschuldigd een woning te hebben gebouwd in het westen van het land zonder geldige bouwvergunning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content