Is een vennootschap nog interessant?

© Thinkstock

U denkt eraan uw zelfstandige activiteit in een vennootschap uit te oefenen? Maar is dat nog interessant, gezien de door Di Rupo doorgevoerde belastingverhogingen?

Dat kunt u zich terecht afvragen. Zo is de liquidatiebonus onlangs verhoogd van 10 naar 25 procent. Voor veel zelfstandigen die hun vennootschap zagen als spaarpot voor hun pensioen, was dat een ontnuchtering.

Toch heeft een vennootschap nog altijd fiscale voordelen. U kunt daarmee bijvoorbeeld aanspraak maken op het verlaagde opklimmende tarief van de vennootschapsbelasting, dat maximaal 24,98 procent bedraagt, terwijl het hoogste tarief van de personenbelasting 50 procent is.

Als u een vennootschap hebt, kunt u ook zelf bepalen hoeveel loon u zich laat uitbetalen. Het is nog altijd interessant andere inkomsten dan een loon door een vennootschap te laten uitkeren, zoals een onkostenvergoeding, een dividend of een huurinkomen. Bovendien kunt u de vennootschap privé-uitgaven laten betalen, zoals de kosten van een wagen en een woning. U wordt dan wel belast op een zogenoemd voordeel in natura, maar vaak zijn die forfaitair geraamd op een lager bedrag dan de werkelijke kostprijs.

En er zijn andere dan fiscale redenen om een vennootschap op te richten, al was het maar om uw aansprakelijkheid te beperken of uw successie te plannen. Praat alles grondig door met uw boekhouder of fiscale raadsman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content