Iran weigert de olieproductie te blokkeren op het niveau van januari. Dat heeft minister van Olie Bijan Namdar Zanganeh duidelijk gemaakt. Teheran doorkruist zo de plannen van Rusland en Saudi-Arabië, die de productie willen bevriezen om de vrije val van de olieprijzen te stoppen.

Volgens Zanganeh wil Iran eerst opnieuw het productiepeil bereiken dat het land haalde voor de invoering van de internationale sancties. Toen produceerde Iran ongeveer vier miljoen vaten per dag, nu zit het aan 2,8 tot 3,5 miljoen vaten. "Dan zou samenwerking mogelijk kunnen zijn, maar voor het zover is, kunnen ze de kwestie beter laten rusten", zei de minister in de aanloop naar een bezoek van de Russische energieminister Aleksander Novak op maandag.

Rusland en Saudi-Arabië willen de productie bevriezen om de daling van de prijzen te stoppen. Sinds hun piek van midden 2014 zijn de prijzen tot 70 procent gedaald. Interessant voor invoerende landen uiteraard, maar de uitvoerende landen willen meer dan de huidige 35 dollar per vat. Ook Venezuela en Qatar hebben zich al aangesloten bij de Russisch-Saudische deal. (Belga/AVE)

Iran weigert de olieproductie te blokkeren op het niveau van januari. Dat heeft minister van Olie Bijan Namdar Zanganeh duidelijk gemaakt. Teheran doorkruist zo de plannen van Rusland en Saudi-Arabië, die de productie willen bevriezen om de vrije val van de olieprijzen te stoppen. Volgens Zanganeh wil Iran eerst opnieuw het productiepeil bereiken dat het land haalde voor de invoering van de internationale sancties. Toen produceerde Iran ongeveer vier miljoen vaten per dag, nu zit het aan 2,8 tot 3,5 miljoen vaten. "Dan zou samenwerking mogelijk kunnen zijn, maar voor het zover is, kunnen ze de kwestie beter laten rusten", zei de minister in de aanloop naar een bezoek van de Russische energieminister Aleksander Novak op maandag. Rusland en Saudi-Arabië willen de productie bevriezen om de daling van de prijzen te stoppen. Sinds hun piek van midden 2014 zijn de prijzen tot 70 procent gedaald. Interessant voor invoerende landen uiteraard, maar de uitvoerende landen willen meer dan de huidige 35 dollar per vat. Ook Venezuela en Qatar hebben zich al aangesloten bij de Russisch-Saudische deal. (Belga/AVE)