Intelligente verlichting brengt meer efficiëntie en duurzaamheid

© istock

Met de nieuwe stadsverlichtingssystemen met een combinatie van LED-verlichting en intelligente regelsystemen, kan een stad tot wel 80% besparen op haar energieverbruik. Datamanagement en connectiviteit blijken sterke wapens voor een duurzaam verlichtingsbeleid.

Tegen 2050 zal twee derde van de bevolking in een stad wonen en zal de wereldwijde energiebehoefte met 50 % zijn gestegen. Bovendien is onze stedelijke levensstijl bijzonder energiegulzig. Maar liefst 70 % van het wereldwijde energiebudget wordt door de steden uitgegeven, en een derde van het energieverbruik in de wereld wordt aan verlichting besteed. Voor steden is er dus een enorme opportuniteit om hier sterke besparingen in door te voeren.

Met de invoering van LED maakt de verlichtingsindustrie een diepgaande transitie door. De vele voordelen van LED maken het de geprefereerde keuze voor tal van applicaties. Niet alleen vanwege de energiezuinige en efficiënte aspecten, maar ook vanwege de mogelijkheden op vlak van data-uitwisseling. Zo kunnen door middel van slimme LED-armaturen met ingebouwde connectiviteit kunnen alle lichtpunten in de stad aangesloten worden op een centraal managementsysteem.

Zo heeft men een overzicht van alle verlichting op een plattegrond, en kan men met enkele muisklikken alle lampen in een gebied zowel individueel als in groep aansturen. De software toont de huidige verlichtingsstatus, automatische foutmeldingen en nauwkeurige informatie over het energieverbruik van elke straatlantaarn. Het systeem voorziet de stad continu van realtime informatie over het straatverlichtingsnetwerk. Onderhoudsploegen hoeven dus niet meer rond te rijden om te controleren of alles werkt en fouten op te sporen, maar krijgen een automatische melding met de exacte locatie van het defect.

Een investering die zichzelf terugverdient

LED-verlichting kan steden een besparing van 50 tot 70% opleveren, en dat getal kan nog oplopen tot 80% wanneer de verlichting wordt gekoppeld aan intelligente beheerssystemen. Los van al deze voordelen blijkt bovendien uit onderzoek van de onafhankelijke ngo The Climate Group dat bewoners in sterke mate de voorkeur geven aan het witte licht van LED, omdat het een groter gevoel van veiligheid en een betere zichtbaarheid geeft dan de oranje gloed van klassieke hogedruknatriumsystemen.

Uiteraard vergt het installeren hiervan een sterke investering, maar dankzij de lange levensduur van LED-lampen verdient die zichzelf meer dan terug. De terugverdientijd bedraagt minder dan 6 tot 8 jaar, en kan zelfs nog minder zijn met een intelligent beheersysteem. Als je weet dat LED-verlichting gemiddeld 25 à 30 jaar meegaat, is de rekening snel gemaakt.

Barbara Vandenbussche

Partner Content