China verlaagde voor de zevende achtereenvolgende dag de referentiekoers voor de yuan, die binnen 2 procent van dat punt moet blijven. Het is een van de instrumenten die Peking gebruikt om de economie aan te jagen. China veroorzaakte vorig jaar een schok op de wereldwijde aandelenmarkten met een devaluatie van de yuan.

Problemen voor Japan

"Totdat China stopt met het afzwakken van de yuan zullen aandelenmarkten wereldwijd moeite hebben te stabiliseren", zei een handelaar in Tokio. "De stappen die Peking neemt om de export, en daarmee de economie, aan te jagen, creëren elders problemen. Japan is één van de slachtoffers vanwege de overlap met een groot deel van het Chinese bedrijfsleven".

In Tokio daalde de toonaangevende Nikkei-index 1 procent tot 18.191,32 punten. De aandelenbeurs in Shanghai steeg tussentijds 1,8 procent en de graadmeter in Shenzhen won 1,9 procent. De Kospi in Seoul moest 0,3 procent inboeten nadat Noord-Korea een proef met een kernbom uitvoerde. De All Ordinaries in Sydney leverde 1,2 procent in. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 0,7 procent in de min. (Belga/NS)

China verlaagde voor de zevende achtereenvolgende dag de referentiekoers voor de yuan, die binnen 2 procent van dat punt moet blijven. Het is een van de instrumenten die Peking gebruikt om de economie aan te jagen. China veroorzaakte vorig jaar een schok op de wereldwijde aandelenmarkten met een devaluatie van de yuan. "Totdat China stopt met het afzwakken van de yuan zullen aandelenmarkten wereldwijd moeite hebben te stabiliseren", zei een handelaar in Tokio. "De stappen die Peking neemt om de export, en daarmee de economie, aan te jagen, creëren elders problemen. Japan is één van de slachtoffers vanwege de overlap met een groot deel van het Chinese bedrijfsleven". In Tokio daalde de toonaangevende Nikkei-index 1 procent tot 18.191,32 punten. De aandelenbeurs in Shanghai steeg tussentijds 1,8 procent en de graadmeter in Shenzhen won 1,9 procent. De Kospi in Seoul moest 0,3 procent inboeten nadat Noord-Korea een proef met een kernbom uitvoerde. De All Ordinaries in Sydney leverde 1,2 procent in. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 0,7 procent in de min. (Belga/NS)