De index van consumptieprijzen is in juni gestegen van 1,18 tot 1,59 procent. Daarmee stijgt de inflatie in ons land tot het hoogste peil van dit jaar, meldt de FOD Economie donderdag.

De index van de consumptieprijzen stijgt in juni met 0,21 punt tot 122,53 punten. Volgens de FOD Economie is de stijging toe te schrijven aan de aardolieproducten, waarvan de prijzen in juni vorig jaar sterk daalden.

De prijzen voor aardolieproducten liggen in juni 2013 0,3 procent lager dan een jaar eerder. In mei werd nog een prijsdaling van 4,2 procent genoteerd.

In vergelijking met vorige maand werden vooral buitenlandse reizen (+5,6 procent) en vis (+2,8 procent) duurder. Snijbloemen werden in juni goedkoper (-4,5 procent).

De gezondheidsindex - alcohol, tabak en motorbrandstoffen niet meegerekend - stijgt in juni met 0,2 punten tot 121,02 punten, goed voor een inflatie van 1,69 procent. De gezondheidsindex wordt gebruikt voor het berekenen van de spilindex, die deze maand niet wordt overschreden. (Belga/BO)

De index van consumptieprijzen is in juni gestegen van 1,18 tot 1,59 procent. Daarmee stijgt de inflatie in ons land tot het hoogste peil van dit jaar, meldt de FOD Economie donderdag.De index van de consumptieprijzen stijgt in juni met 0,21 punt tot 122,53 punten. Volgens de FOD Economie is de stijging toe te schrijven aan de aardolieproducten, waarvan de prijzen in juni vorig jaar sterk daalden.De prijzen voor aardolieproducten liggen in juni 2013 0,3 procent lager dan een jaar eerder. In mei werd nog een prijsdaling van 4,2 procent genoteerd.In vergelijking met vorige maand werden vooral buitenlandse reizen (+5,6 procent) en vis (+2,8 procent) duurder. Snijbloemen werden in juni goedkoper (-4,5 procent).De gezondheidsindex - alcohol, tabak en motorbrandstoffen niet meegerekend - stijgt in juni met 0,2 punten tot 121,02 punten, goed voor een inflatie van 1,69 procent. De gezondheidsindex wordt gebruikt voor het berekenen van de spilindex, die deze maand niet wordt overschreden. (Belga/BO)