De consumentenprijzen in de VS zijn in mei voor de eerste keer in twee jaar tijd gedaald. De lagere inflatie is te danken aan goedkopere energie, blijkt uit een rapport van het ministerie van Arbeid.

De consumentenprijzen zijn in mei met 0,3 procent gedaald tegenover de maand ervoor. Analisten hielden rekening met een beperktere terugval met 0,2 procent. Toenemende spanningen in de eurozone en zorgen over wereldwijde groei hebben de grondstoffenmarkten in mei onder druk gezet.

De energieprijzen zijn vorige maand met 4,3 procent gedaald tegenover april, wat de sterkste daling is sinds december 2008.

De kerninflatie - energie en voeding niet meegerekend - kwam in mei uit op 0,2 procent in vergelijking met een maand eerder.

Op jaarbasis daalde de inflatie in de VS van 2,3 procent tot 1,7 procent, het laagste peil sinds januari 2011. De kerninflatie bleef gelijk op 2,3 procent.

Nu de inflatie zich ongeveer op het peil bevindt waar de Amerikaanse centrale bank (Fed) ze hebben wil (onder de 2 procent), bestaat de kans erin dat er stimulusmaatregelen volgen om de economie - en dus de arbeidsmarkt - aan te zwengelen.

Met de werkgelegenheid in de VS is het namelijk niet bijster goed gesteld. Afgelopen week steeg het aantal werkloosheidsaanvragen van 6.000 tot 386.000. (Reuters/BO)

De consumentenprijzen in de VS zijn in mei voor de eerste keer in twee jaar tijd gedaald. De lagere inflatie is te danken aan goedkopere energie, blijkt uit een rapport van het ministerie van Arbeid.De consumentenprijzen zijn in mei met 0,3 procent gedaald tegenover de maand ervoor. Analisten hielden rekening met een beperktere terugval met 0,2 procent. Toenemende spanningen in de eurozone en zorgen over wereldwijde groei hebben de grondstoffenmarkten in mei onder druk gezet. De energieprijzen zijn vorige maand met 4,3 procent gedaald tegenover april, wat de sterkste daling is sinds december 2008.De kerninflatie - energie en voeding niet meegerekend - kwam in mei uit op 0,2 procent in vergelijking met een maand eerder.Op jaarbasis daalde de inflatie in de VS van 2,3 procent tot 1,7 procent, het laagste peil sinds januari 2011. De kerninflatie bleef gelijk op 2,3 procent. Nu de inflatie zich ongeveer op het peil bevindt waar de Amerikaanse centrale bank (Fed) ze hebben wil (onder de 2 procent), bestaat de kans erin dat er stimulusmaatregelen volgen om de economie - en dus de arbeidsmarkt - aan te zwengelen.Met de werkgelegenheid in de VS is het namelijk niet bijster goed gesteld. Afgelopen week steeg het aantal werkloosheidsaanvragen van 6.000 tot 386.000. (Reuters/BO)