In maart is de inflatie in de eurozone gedaald van 1,8 tot 1,7 procent, het laagste peil sinds augustus 2010. Dat blijkt uit een rapport van het statistiekbureau Eurostat.

De zwakke conjunctuur in de eurozone drukt ook de inflatie, de mate waarin de prijzen het voorbije jaar zijn gestegen. Analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden voor maand rekening met een iets lager inflatiecijfer van 1,6 procent.

Voeding, alcohol en tabak werden in maart 2,7% duurder, maar de energieprijzen stegen minder fors (+1,7%). De beperkte inflatie van maart valt binnen het streefdoel van de Europese Centrale Bank (ECB), die een inflatiecijfer van net onder de 2 procent beoogt. In maart vorig jaar bedroeg de inflatie in de eurozone nog 2,7 procent.

Voor volgend jaar verwacht de ECB een inflatiecijfer van 1,3%. Een lage inflatie en zwakke economische groei maken in principe de weg vrij voor verdere renteverlagingen om de economische groei te stimuleren.

Begin maart verklaarde ECB-voorzitter Mario Draghi dat de onderliggende prijsdruk beperkt blijft, rekening houdend met een inflatieprognose van 1,6% voor dit jaar.

De rente in de eurozone zakte in juli 2012 voor het eerst onder de grens van 1% tot 0,75%. Sindsdien bleef ze onveranderd op die recordlaagte. Donderdag komt de ECB bijeen, maar een beslissing om de rente opnieuw te verlagen wordt niet verwacht. (Belga/BO)

In maart is de inflatie in de eurozone gedaald van 1,8 tot 1,7 procent, het laagste peil sinds augustus 2010. Dat blijkt uit een rapport van het statistiekbureau Eurostat. De zwakke conjunctuur in de eurozone drukt ook de inflatie, de mate waarin de prijzen het voorbije jaar zijn gestegen. Analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden voor maand rekening met een iets lager inflatiecijfer van 1,6 procent.Voeding, alcohol en tabak werden in maart 2,7% duurder, maar de energieprijzen stegen minder fors (+1,7%). De beperkte inflatie van maart valt binnen het streefdoel van de Europese Centrale Bank (ECB), die een inflatiecijfer van net onder de 2 procent beoogt. In maart vorig jaar bedroeg de inflatie in de eurozone nog 2,7 procent. Voor volgend jaar verwacht de ECB een inflatiecijfer van 1,3%. Een lage inflatie en zwakke economische groei maken in principe de weg vrij voor verdere renteverlagingen om de economische groei te stimuleren. Begin maart verklaarde ECB-voorzitter Mario Draghi dat de onderliggende prijsdruk beperkt blijft, rekening houdend met een inflatieprognose van 1,6% voor dit jaar.De rente in de eurozone zakte in juli 2012 voor het eerst onder de grens van 1% tot 0,75%. Sindsdien bleef ze onveranderd op die recordlaagte. Donderdag komt de ECB bijeen, maar een beslissing om de rente opnieuw te verlagen wordt niet verwacht. (Belga/BO)