In november vorig jaar klokte de inflatie in de eurozone af op 0,6 procent. Vooral voor energie merkt Eurostat een stijging op (2,5 procent tegenover -1,1 procent in november), gevolgd door diensten (1,2 procent tegenover 1,1 procent in november) en voeding, alcohol en tabak (1,2 procent tegenover 0,7 procent in november).

De inflatie in december klimt met 1,1 procent tot het hoogste peil sinds september 2013. De hoger dan verwachte stijging brengt de inflatie dichter bij de doelstelling van net geen 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft eerder al laten optekenen dat de inflatie in de eurozone het gewenste streefdoel zal bereiken in 2018 of 2019.

Woensdag maakt onderzoeksbureau Markit bekend dat de economische groei in de eurolanden vorige maand opgelopen is naar het hoogste peil in ruim vijf jaar. De index waarmee Markit de economische activiteit in de eurozone peilt, klom in december vorig jaar van 53,9 naar 54,4. Eerder werd rekening gehouden met een stabilisering. Een score boven de 50 wijst op groei. De index staat nu op het hoogste punt sinds halfweg 2011.

Volgens Markit-hoofdeconoom Chris Williamson toont de index aan dat de eurozone op weg is naar een toename van het bbp met 0,4 procent in het vierde kwartaal. Alleen wordt gevreesd dat de binnenlandse vraag matig blijft in de loop van 2017 zolang de politieke onzekerheid overheerst, 'wat resulteert in opnieuw een jaar met tegenvallende groei in de regio als geheel."

In november vorig jaar klokte de inflatie in de eurozone af op 0,6 procent. Vooral voor energie merkt Eurostat een stijging op (2,5 procent tegenover -1,1 procent in november), gevolgd door diensten (1,2 procent tegenover 1,1 procent in november) en voeding, alcohol en tabak (1,2 procent tegenover 0,7 procent in november). De inflatie in december klimt met 1,1 procent tot het hoogste peil sinds september 2013. De hoger dan verwachte stijging brengt de inflatie dichter bij de doelstelling van net geen 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft eerder al laten optekenen dat de inflatie in de eurozone het gewenste streefdoel zal bereiken in 2018 of 2019. Woensdag maakt onderzoeksbureau Markit bekend dat de economische groei in de eurolanden vorige maand opgelopen is naar het hoogste peil in ruim vijf jaar. De index waarmee Markit de economische activiteit in de eurozone peilt, klom in december vorig jaar van 53,9 naar 54,4. Eerder werd rekening gehouden met een stabilisering. Een score boven de 50 wijst op groei. De index staat nu op het hoogste punt sinds halfweg 2011. Volgens Markit-hoofdeconoom Chris Williamson toont de index aan dat de eurozone op weg is naar een toename van het bbp met 0,4 procent in het vierde kwartaal. Alleen wordt gevreesd dat de binnenlandse vraag matig blijft in de loop van 2017 zolang de politieke onzekerheid overheerst, 'wat resulteert in opnieuw een jaar met tegenvallende groei in de regio als geheel."