De inflatie in de eurozone bedroeg in december net als in november 2,2 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van het statistiekbureau Eurostat.

De inflatie kwam hoger uit dan de verwachte 2,1 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt er rekening mee dat de inflatie dit jaar zal afkoelen tot 1,6 procent en tot 1,4 procent volgend jaar.

Net voor Kerstmis liet Jörg Asmussen, bestuurder bij de ECB, namelijk al verstaan dat Europa zich geen zorgen hoeft te maken over inflatie. Volgens de bestuurder ligt die in 2013 veilig onder de 2 procent.

Ook Martin van Vliet, econoom bij ING, verwacht dat de inflatie in de eurozone de komende maanden onder de grens van 2 procent zakt. De ECB streeft met zijn rentebeleid gewoontegetrouw een inflatiecijfer van net onder de grens van 2 procent na.

Volgens Van Vliet komt er door de lage inflatie en zwakke economische groei ruimte om de rente in de eurozone verder te verlagen. Van Vliet verwacht evenwel niet dat er bij de eerstvolgende vergadering van de ECB - op donderdag 10 januari - al een renteverlaging wordt aangekondigd.(ANP/BO)

De inflatie in de eurozone bedroeg in december net als in november 2,2 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van het statistiekbureau Eurostat. De inflatie kwam hoger uit dan de verwachte 2,1 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt er rekening mee dat de inflatie dit jaar zal afkoelen tot 1,6 procent en tot 1,4 procent volgend jaar. Net voor Kerstmis liet Jörg Asmussen, bestuurder bij de ECB, namelijk al verstaan dat Europa zich geen zorgen hoeft te maken over inflatie. Volgens de bestuurder ligt die in 2013 veilig onder de 2 procent.Ook Martin van Vliet, econoom bij ING, verwacht dat de inflatie in de eurozone de komende maanden onder de grens van 2 procent zakt. De ECB streeft met zijn rentebeleid gewoontegetrouw een inflatiecijfer van net onder de grens van 2 procent na. Volgens Van Vliet komt er door de lage inflatie en zwakke economische groei ruimte om de rente in de eurozone verder te verlagen. Van Vliet verwacht evenwel niet dat er bij de eerstvolgende vergadering van de ECB - op donderdag 10 januari - al een renteverlaging wordt aangekondigd.(ANP/BO)