De prijzen in de eurozone zijn in november gemiddeld met 0,1 procent gestegen. Daarmee lag de inflatie deze maand op hetzelfde bijzonder lage peil als in oktober, meldt Europees statistiekbureau Eurostat woensdag op basis van een eerste raming.

De ontwikkeling van het prijspeil in de eurolanden werd ook in november gedrukt door de enorme daling van de olieprijs. Daardoor was energie 7,3 procent goedkoper dan een jaar eerder, tegenover 8,5 procent een maand geleden.

Voedingsmiddelen werden afgelopen maand gemiddeld 1,5 procent duurder, tegenover 1,6 procent in oktober. Diensten werden 1,1 procent duurder tegenover 1,3 procent een maand eerder.

De inflatie in de eurozone ligt nog altijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) gehanteerde streefdoel van bijna 2 procent.

De ECB heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk aangegeven meer maatregelen te zullen nemen om de inflatie te stimuleren als dat nodig is.

Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de bijeenkomst van de centrale bank op donderdag - morgen - 3 december.

(Belga/BO)

De prijzen in de eurozone zijn in november gemiddeld met 0,1 procent gestegen. Daarmee lag de inflatie deze maand op hetzelfde bijzonder lage peil als in oktober, meldt Europees statistiekbureau Eurostat woensdag op basis van een eerste raming. De ontwikkeling van het prijspeil in de eurolanden werd ook in november gedrukt door de enorme daling van de olieprijs. Daardoor was energie 7,3 procent goedkoper dan een jaar eerder, tegenover 8,5 procent een maand geleden. Voedingsmiddelen werden afgelopen maand gemiddeld 1,5 procent duurder, tegenover 1,6 procent in oktober. Diensten werden 1,1 procent duurder tegenover 1,3 procent een maand eerder.De inflatie in de eurozone ligt nog altijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) gehanteerde streefdoel van bijna 2 procent. De ECB heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk aangegeven meer maatregelen te zullen nemen om de inflatie te stimuleren als dat nodig is. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de bijeenkomst van de centrale bank op donderdag - morgen - 3 december. (Belga/BO)