De inflatie in de eurozone is in april opnieuw dicht bij de doelstelling van de ECB ( net geen 2 procent) beland.

Volgens een eerste raming van het Europees statistiekbureau Eurostat bedroeg de inflatie in eurozone in april 1,9 procent, tegenover 1,5 procent in maart. Economen gepolst door Bloomberg hielden rekening met een iets lagere inflatie van 1,8 procent. In februari bereikte de inflatie in de eurozone al de doelstelling van de ECB van 2 procent, maar zakte daarna terug.

Vooral de energieprijzen sturen de hogere inflatie aan. Die stegen deze maand gemiddeld met 7,5 procent. Diensten, zoals telefonie en internet, werden in april 1,8 procent duurder. Ook voedsel, alcohol en tabak (+ 1,5 procent) en industriële goederen (+ 0,3 procent) werden duurder.

De kerninflatie, waarbij de de volatiele energie- en voedselprijzen niet worden meegerekend, steeg in april tot 1,2 procent, de sterkste toename in bijna vier jaar tijd.

kerninflatie eurozone , bloomberg
kerninflatie eurozone © bloomberg

Ondanks de verrassend sterke prestatie van de Europese economie houdt voorzitter Mario Draghi tot nader order onverminderd vast aan zijn miljardenstimulus. Alle bestuurders waren het naar verluidt roerend eens dat de verrassend sterke groei niets verandert aan de inflatievooruitzichten. Dat bleek gisteren - donderdag - tijdens een toelichting bij het rentebesluit.

De inflatie in de eurozone is in april opnieuw dicht bij de doelstelling van de ECB ( net geen 2 procent) beland. Volgens een eerste raming van het Europees statistiekbureau Eurostat bedroeg de inflatie in eurozone in april 1,9 procent, tegenover 1,5 procent in maart. Economen gepolst door Bloomberg hielden rekening met een iets lagere inflatie van 1,8 procent. In februari bereikte de inflatie in de eurozone al de doelstelling van de ECB van 2 procent, maar zakte daarna terug.Vooral de energieprijzen sturen de hogere inflatie aan. Die stegen deze maand gemiddeld met 7,5 procent. Diensten, zoals telefonie en internet, werden in april 1,8 procent duurder. Ook voedsel, alcohol en tabak (+ 1,5 procent) en industriële goederen (+ 0,3 procent) werden duurder.De kerninflatie, waarbij de de volatiele energie- en voedselprijzen niet worden meegerekend, steeg in april tot 1,2 procent, de sterkste toename in bijna vier jaar tijd. Ondanks de verrassend sterke prestatie van de Europese economie houdt voorzitter Mario Draghi tot nader order onverminderd vast aan zijn miljardenstimulus. Alle bestuurders waren het naar verluidt roerend eens dat de verrassend sterke groei niets verandert aan de inflatievooruitzichten. Dat bleek gisteren - donderdag - tijdens een toelichting bij het rentebesluit.