Het lijkt erop dat het inflatiecijfer in de eurozone dit jaar niet boven de piek van 3 procent van september, oktober en november uitkomt .

Hoewel de prognose van Eurostat een voorlopige raming betreft en details nog niet bekend zijn, is de terugval volgens economen allicht te danken aan de lagere energieprijzen.

De Europese Centrale Bank (ECB) voorspelde eerder al dat de inflatie in 2012 zal zakken tot 2 procent, en zelfs tot 1,5 procent in 2013. De ECB mikt op een inflatiecijfer van - net - onder de 2 procent.

Door de lagere inflatie krijgen de centrale bankiers vrij spel om de rente verder te verlagen, waardoor geld lenen (nog) goedkoper wordt. In het geval van de eurozone betekent dat dat ECB-topman Draghi de belangrijkste rentevoet onder het historische lage peil van 1 procent kan laten zakken.

Goedkopere kredieten kunnen de economie aanzwengelen, rekening houdend met de kwartaalkrimpen die de eurozone te verteren krijgt. (Reuters/BO)

Het lijkt erop dat het inflatiecijfer in de eurozone dit jaar niet boven de piek van 3 procent van september, oktober en november uitkomt . Hoewel de prognose van Eurostat een voorlopige raming betreft en details nog niet bekend zijn, is de terugval volgens economen allicht te danken aan de lagere energieprijzen.De Europese Centrale Bank (ECB) voorspelde eerder al dat de inflatie in 2012 zal zakken tot 2 procent, en zelfs tot 1,5 procent in 2013. De ECB mikt op een inflatiecijfer van - net - onder de 2 procent.Door de lagere inflatie krijgen de centrale bankiers vrij spel om de rente verder te verlagen, waardoor geld lenen (nog) goedkoper wordt. In het geval van de eurozone betekent dat dat ECB-topman Draghi de belangrijkste rentevoet onder het historische lage peil van 1 procent kan laten zakken. Goedkopere kredieten kunnen de economie aanzwengelen, rekening houdend met de kwartaalkrimpen die de eurozone te verteren krijgt. (Reuters/BO)