Eurostat noteert dat de consumentenprijzen in de 18 landen van de euro in september met 0,3 procent gestegen zijn, tegenover een toename met 0,4 procent in juli en augustus. De afnemende inflatie binnen de eurozone ligt in lijn met de prognoses van het persagentschap Reuters.

In september daalden de prijzen voor onbewerkt voedsel met 0,9 procent, terwijl energie in diezelfde maand 2,4 procent goedkoper werd. De kerninflatie noteerde 0,7 procent hoger, tegenover 0,9 procent in augustus.

De ECB mikt traditiegetrouw op een inflatiecijfer dicht bij - maar net onder de - 2 procent op de middellange termijn. De aanhoudend lage prijzen wijzen evenwel op het onvermogen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie op het vereiste peil te krijgen en bijgevolg de Europese groeimotor aan te zwengelen.

Om de prijzen op te krikken, maakte de ECB leningen nochtans al spotgoedkoop, en kregen de banken bovendien de belofte nog goedkoper te kunnen lenen.

ECB-voorzitter Mario Draghi benadrukte eerder dat de centrale bank mogelijk meer maatregelen neemt om de groei binnen de eurozone te stimuleren. (BO)

Eurostat noteert dat de consumentenprijzen in de 18 landen van de euro in september met 0,3 procent gestegen zijn, tegenover een toename met 0,4 procent in juli en augustus. De afnemende inflatie binnen de eurozone ligt in lijn met de prognoses van het persagentschap Reuters.In september daalden de prijzen voor onbewerkt voedsel met 0,9 procent, terwijl energie in diezelfde maand 2,4 procent goedkoper werd. De kerninflatie noteerde 0,7 procent hoger, tegenover 0,9 procent in augustus. De ECB mikt traditiegetrouw op een inflatiecijfer dicht bij - maar net onder de - 2 procent op de middellange termijn. De aanhoudend lage prijzen wijzen evenwel op het onvermogen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie op het vereiste peil te krijgen en bijgevolg de Europese groeimotor aan te zwengelen. Om de prijzen op te krikken, maakte de ECB leningen nochtans al spotgoedkoop, en kregen de banken bovendien de belofte nog goedkoper te kunnen lenen. ECB-voorzitter Mario Draghi benadrukte eerder dat de centrale bank mogelijk meer maatregelen neemt om de groei binnen de eurozone te stimuleren. (BO)