Dat de consumptieprijzen deze maand gemiddeld bijna 3 procent hoger liggen dan in februari vorig jaar, komt in de eerste plaats door de prijzen van de energieproducten. In januari bedroeg de inflatie 2,65 procent. Het is van april 2012 geleden dat de inflatie meer dan 3 procent bedroeg (toen 3,19 procent).

De inflatie voor energie klokt in februari af op 14,8 procent, 'de hoogste inflatie voor deze productgroep sinds december 2011', aldus de FOD Economie.

Motorbrandstoffen zijn nu 21,7 procent duurder dan een jaar geleden en elektriciteit 21,2 procent. Ook aardgas is duurder geworden (+2,6 procent), terwijl de prijs van huisbrandolie 0,3 procent lager ligt dan een jaar geleden.

De energieproducten niet meegerekend, daalt de inflatie tot 1,73 procent in februari, tegenover 1,74 procent in januari.

Behalve de energie, werden ook verse groenten (+19 procent), verse vis (+13,5 procent), tabak (+5,1 procent) en restaurants en cafés (+2,9 procent) aanzienlijk duurder.

Op maandbasis - dus in vergelijking met januari 2017 - vallen vooral de duurdere snijbloemen (+ 6,9 procent) op. "Zoals elk jaar werden vooral prijsstijgingen genoteerd voor de rozen wegens Valentijn", luidt het. Binnenlandse pakketreizen waren 9,5 procent duurder dan in januari, een gevolg van de krokusvakantie.

De inflatie op basis van de gezondheidsindex stijgt in februari tot 2,47 procent.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, blijft min of meer stabiel; 1,49 procent in februari tegenover 1,54 procent in januari en 1,53 procent in december.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd niet overschreden. Het Planbureau verwacht dat de spilindex in mei van dit jaar overschreden wordt. In dat geval stijgen de sociale uitkeringen in juni en de wedden van het overheidspersoneel in juli met 2 procent.

Dat de consumptieprijzen deze maand gemiddeld bijna 3 procent hoger liggen dan in februari vorig jaar, komt in de eerste plaats door de prijzen van de energieproducten. In januari bedroeg de inflatie 2,65 procent. Het is van april 2012 geleden dat de inflatie meer dan 3 procent bedroeg (toen 3,19 procent). De inflatie voor energie klokt in februari af op 14,8 procent, 'de hoogste inflatie voor deze productgroep sinds december 2011', aldus de FOD Economie. Motorbrandstoffen zijn nu 21,7 procent duurder dan een jaar geleden en elektriciteit 21,2 procent. Ook aardgas is duurder geworden (+2,6 procent), terwijl de prijs van huisbrandolie 0,3 procent lager ligt dan een jaar geleden. De energieproducten niet meegerekend, daalt de inflatie tot 1,73 procent in februari, tegenover 1,74 procent in januari. Behalve de energie, werden ook verse groenten (+19 procent), verse vis (+13,5 procent), tabak (+5,1 procent) en restaurants en cafés (+2,9 procent) aanzienlijk duurder.Op maandbasis - dus in vergelijking met januari 2017 - vallen vooral de duurdere snijbloemen (+ 6,9 procent) op. "Zoals elk jaar werden vooral prijsstijgingen genoteerd voor de rozen wegens Valentijn", luidt het. Binnenlandse pakketreizen waren 9,5 procent duurder dan in januari, een gevolg van de krokusvakantie. De inflatie op basis van de gezondheidsindex stijgt in februari tot 2,47 procent. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, blijft min of meer stabiel; 1,49 procent in februari tegenover 1,54 procent in januari en 1,53 procent in december.De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen werd niet overschreden. Het Planbureau verwacht dat de spilindex in mei van dit jaar overschreden wordt. In dat geval stijgen de sociale uitkeringen in juni en de wedden van het overheidspersoneel in juli met 2 procent.