Inflatie daalt

© belga

De inflatie in ons land zakt in november onder de 3 procent. Het inflatiecijfer zakt van 3,01 procent in oktober tot 2,86 procent in november . Dat blijkt uit een persbericht van minister voor Ondernemen, Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Hoewel de inflatie in vergelijking met november 2009 vertraagt, staat het inflatiecijfer in ons land wel nog op het hoogste peil in twee jaar. De consumptieprijsindex klokt in november af op 114,55 punten, wat overeenstemt met een toename met 0,12 procent tegenover oktober.

In november werd voor groenten, motorbrandstoffen en huisbrandolie aanzienlijk meer betaald. Groenten werden gemiddeld maar liefst 9,3 procent duurder, verse groenten werden 20 procent en aardappelen 38 procent duurder. Vooral de prijzen voor bloemkolen (+49 procent), tomaten (+20 procent), broccoli (+16 procent) en witloof (+10 procent) gingen fors de hoogte in. Prei werd dan weer 12 procent goedkoper.

Voor motorbrandstoffen werd 1,2 procent meer betaald, voor huisbrandolie 1,4 procent. Buitenlandse reizen (-2,6 procent), fruit ( -3 procent), vakantiedorpen (-15 procent) en vlees (-0,4 procent) werden goedkoper. De grootste prijsdalingen werden genoteerd voor mandarijnen (-15 procent), citroenen (-9 procent), conference peren (-8 procent) en sinaasappelen (-4 procent).

De gezondheidsindex – waarin de tabak-, alcohol-, benzine- en dieselprijs niet wordt meegerekend – steeg in november met 2,53 procent op jaarbasis. De spilindex werd niet overschreden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content