Lagere energieprijzen liggen mee aan de basis van de dalende inflatie. Zo is elektriciteit vandaag 0,4 procent goedkoper dan een jaar geleden, en is aardgas zelfs 12 procent goedkoper geworden. Ook benzine (-5,7 procent), diesel (-4,6 procent) en lpg (-24,5 procent) zijn minder duur in vergelijking met september vorig jaar.

Maar ook bijvoorbeeld vers fruit (-5,2 procent) is vandaag goedkoper dan september vorig jaar, idem voor vis en zeevruchten (-1,9 procent).

De producten met het grootste verhogend effect in september waren buitenlandse reizen. Buitenlandse reizen werden deze maand gemiddeld 1,5 procent duurder ten opzichte van vorige maand.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele prijzen van energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt in september 1,40 procent tegenover 1,56 procent in augustus en 1,61 procent in juli.

De spilindex is in september niet overschreden. De uitkeringen en ambtenarenweddes gaan de komende maanden bijgevolg niet omhoog.

Lagere energieprijzen liggen mee aan de basis van de dalende inflatie. Zo is elektriciteit vandaag 0,4 procent goedkoper dan een jaar geleden, en is aardgas zelfs 12 procent goedkoper geworden. Ook benzine (-5,7 procent), diesel (-4,6 procent) en lpg (-24,5 procent) zijn minder duur in vergelijking met september vorig jaar. Maar ook bijvoorbeeld vers fruit (-5,2 procent) is vandaag goedkoper dan september vorig jaar, idem voor vis en zeevruchten (-1,9 procent).De producten met het grootste verhogend effect in september waren buitenlandse reizen. Buitenlandse reizen werden deze maand gemiddeld 1,5 procent duurder ten opzichte van vorige maand.De kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele prijzen van energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt in september 1,40 procent tegenover 1,56 procent in augustus en 1,61 procent in juli.De spilindex is in september niet overschreden. De uitkeringen en ambtenarenweddes gaan de komende maanden bijgevolg niet omhoog.