De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de belangrijkse rentevoet - zoals algemeen verwacht - op het historisch laag peil van 0,25 procent.

Hoewel de inflatie in de eurolanden bijzonder laag blijft - en de ECB streeft naar een inflatie van net onder de grens van 2 procent - hielden de meeste analisten geen rekening met een verdere verlaging van de rente in januari.

De ECB bracht het belangrijkste tarief in de eurozone in november 2013 terug van 0,5 naar 0,25 procent.

Toch neemt de druk op de ECB om aan het rentebeleid te sleutelen opnieuw toe, rekening houdend met de steeds lagere inflatie in de eurozone. Uit een eerste raming van het Europees statistiekbureau Eurostat blijkt namelijk dat de inflatie in de eurozone in november verder gedaald is van 0,9 tot 0,8 procent.

Draghi benadrukte donderdag dat het handhaven van een stabiele prijsontwikkeling de belangrijkste taak is van de ECB en liet daarbij doorschemeren dat dit ook betekent dat de ECB een situatie met aanhoudend dalende prijzen (deflatie) moet voorkomen. "Ons mandaat voor het handhaven van een stabiele prijsontwikkeling werkt twee kanten op", aldus de Italiaan.

Hoofdeconoom Peter De Keyzer van BNP Paribas Fortis waarschuwde donderdag nog dat een inflatie onder de 1 procent in feite te laag is. "Zonder een gezonde inflatie dreigen schulden een strop te worden", klonk het. Dit is volgens de hoofdeconoom de grootste uitdaging voor de ECB.

De Europese Centrale Bank bleef donderdag overigens heel voorzichtig over het economisch herstel, dat door Draghi als 'zwak en breekbaar' werd omschreven. Hij verwees daarbij naar de financiële en politieke risico's die het herstel kunnen ondermijnen. "Het goede nieuws is dat het herstel niet alleen meer afhankelijk is van de export, maar dat ook de binnenlandse vraag aantrekt", aldus Draghi.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de belangrijkse rentevoet - zoals algemeen verwacht - op het historisch laag peil van 0,25 procent. Hoewel de inflatie in de eurolanden bijzonder laag blijft - en de ECB streeft naar een inflatie van net onder de grens van 2 procent - hielden de meeste analisten geen rekening met een verdere verlaging van de rente in januari. De ECB bracht het belangrijkste tarief in de eurozone in november 2013 terug van 0,5 naar 0,25 procent. Toch neemt de druk op de ECB om aan het rentebeleid te sleutelen opnieuw toe, rekening houdend met de steeds lagere inflatie in de eurozone. Uit een eerste raming van het Europees statistiekbureau Eurostat blijkt namelijk dat de inflatie in de eurozone in november verder gedaald is van 0,9 tot 0,8 procent.Draghi benadrukte donderdag dat het handhaven van een stabiele prijsontwikkeling de belangrijkste taak is van de ECB en liet daarbij doorschemeren dat dit ook betekent dat de ECB een situatie met aanhoudend dalende prijzen (deflatie) moet voorkomen. "Ons mandaat voor het handhaven van een stabiele prijsontwikkeling werkt twee kanten op", aldus de Italiaan. Hoofdeconoom Peter De Keyzer van BNP Paribas Fortis waarschuwde donderdag nog dat een inflatie onder de 1 procent in feite te laag is. "Zonder een gezonde inflatie dreigen schulden een strop te worden", klonk het. Dit is volgens de hoofdeconoom de grootste uitdaging voor de ECB. De Europese Centrale Bank bleef donderdag overigens heel voorzichtig over het economisch herstel, dat door Draghi als 'zwak en breekbaar' werd omschreven. Hij verwees daarbij naar de financiële en politieke risico's die het herstel kunnen ondermijnen. "Het goede nieuws is dat het herstel niet alleen meer afhankelijk is van de export, maar dat ook de binnenlandse vraag aantrekt", aldus Draghi.