De consumptieprijsindex klokte in maart af op 100,32 punten. De index stijgt deze maand met 0,06 punt. Daarmee blijft de inflatie - net als vorige maand - op -0,40 procent. In de eerste maand van het jaar was de inflatie met - 0,65 procent wel negatiever.

De gezondheidsindex - de prijzen van alcohol, tabak en motorbrandstoffen niet meegerekend - daalde in maart met 0,16 punt tot 100,73 punten. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex belandt daarmee op -0,06 procent tegenover 0,14 procent in februari en 0,01 procent in januari.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 101,02 punten bedraagt, werd deze maand niet overschreden. De laatste spilindexoverschrijding dateert van november 2012.

In maart werden motorbrandstoffen (+ 4,9 procent) en fruit (+1,9 procent) aanzienlijk duurder, al geldt dat niet voor alle fruitsoorten, zoals appelen en kiwi's. Ook de prijs voor aardgas (+1,9 procent) en brood en granen (+0,8 procent) ging omhoog. De prijzen voor elektriciteit stegen met gemiddeld 0,8 procent.

Buitenlandse reizen en vakantiedorpen werden respectievelijk 7,3 procent en 5,7 procent goedkoper ten opzichte van februari. Dat komt doordat de krokusvakantie (die vorig jaar in maart viel) dit jaar in februari viel, waardoor het vorige maand hoogseizoen was.

Groenten werden deze maand gemiddeld 7,5 procent goedkoper, wat vooral te danken is aan de goedkopere bloemkolen, kropsla en witloof.Voor prei en wortelen werden prijsstijgingen opgetekend.

De aanhoudende negatieve inflatie is in de eerste plaats een gevolg van de goedkopere energie (-9,76 procent tegenover een jaar geleden). Aardgas werd deze maand 8,27 procent goedkoper dan een jaar geleden, terwijl de prijs voor elektriciteit daalde met 7,74 procent. Voor huisbrandolie en motorbrandstoffen werd respectievelijk 14,7 en 10,5 procent minder betaald dan een jaar eerder. (BO)

De consumptieprijsindex klokte in maart af op 100,32 punten. De index stijgt deze maand met 0,06 punt. Daarmee blijft de inflatie - net als vorige maand - op -0,40 procent. In de eerste maand van het jaar was de inflatie met - 0,65 procent wel negatiever.De gezondheidsindex - de prijzen van alcohol, tabak en motorbrandstoffen niet meegerekend - daalde in maart met 0,16 punt tot 100,73 punten. De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex belandt daarmee op -0,06 procent tegenover 0,14 procent in februari en 0,01 procent in januari.De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die 101,02 punten bedraagt, werd deze maand niet overschreden. De laatste spilindexoverschrijding dateert van november 2012.In maart werden motorbrandstoffen (+ 4,9 procent) en fruit (+1,9 procent) aanzienlijk duurder, al geldt dat niet voor alle fruitsoorten, zoals appelen en kiwi's. Ook de prijs voor aardgas (+1,9 procent) en brood en granen (+0,8 procent) ging omhoog. De prijzen voor elektriciteit stegen met gemiddeld 0,8 procent.Buitenlandse reizen en vakantiedorpen werden respectievelijk 7,3 procent en 5,7 procent goedkoper ten opzichte van februari. Dat komt doordat de krokusvakantie (die vorig jaar in maart viel) dit jaar in februari viel, waardoor het vorige maand hoogseizoen was. Groenten werden deze maand gemiddeld 7,5 procent goedkoper, wat vooral te danken is aan de goedkopere bloemkolen, kropsla en witloof.Voor prei en wortelen werden prijsstijgingen opgetekend. De aanhoudende negatieve inflatie is in de eerste plaats een gevolg van de goedkopere energie (-9,76 procent tegenover een jaar geleden). Aardgas werd deze maand 8,27 procent goedkoper dan een jaar geleden, terwijl de prijs voor elektriciteit daalde met 7,74 procent. Voor huisbrandolie en motorbrandstoffen werd respectievelijk 14,7 en 10,5 procent minder betaald dan een jaar eerder. (BO)