De inflatie in België klimt in julli naar 2,28 procent. Het is de vijfde maand op rij dat de inflatie boven de 2 procent uitkomt, blijkt donderdag uit cijfers van de FOD Economie. Daarmee bevindt de Belgische inflatie zich in tegenstelling tot de rest van Europa stevig boven het streefdoel van - net geen 2 procent - dat de ECB als wenselijk beschouwt.

In juni bedroeg de inflatie in ons land 2,16 procent, en stijgt nu dus naar 2,28 procent. Dat is het het hoogste peil sinds oktober 2012, toen een inflatie van 2,78 procent werd opgetekend.

In juli werden vooral vliegtuigtickets, aardgas, telecommunicatiediensten, lichaamsverzorgingsproducten, hotelkamers en vakantiedorpen duurder. Vliegtuigtickets werden door de vakantieperiode 21,7 procent duurder ten opzichte van vorige maand.

Fruit, buitenlandse pakketreizen, kleding, motorbrandstoffen, vis en zeevruchten werden goedkoper. Vooral voor fruit werd aanzienlijk minder ( -6,4 procent) betaald ten opzichte van vorige maand, voornamelijk als gevolg van prijsdalingen voor meloenen, aardbeien en kersen.

De spilindex voor het openbaar ambt en de uitkeringen is niet overschreden. Dat gebeurde voor het laatst in mei. Het Planbureau houdt er rekening mee dat de spilindex voor het eerst weer in november 2017 wordt overschreden.

De inflatie op basis van de gezondheidsindex bedroeg in juli 2,53 procent. De inflatie zonder energieproducten stijgt tot 2,26 procent.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 2,18 procent in juli. (Belga/BO)

De inflatie in België klimt in julli naar 2,28 procent. Het is de vijfde maand op rij dat de inflatie boven de 2 procent uitkomt, blijkt donderdag uit cijfers van de FOD Economie. Daarmee bevindt de Belgische inflatie zich in tegenstelling tot de rest van Europa stevig boven het streefdoel van - net geen 2 procent - dat de ECB als wenselijk beschouwt.In juni bedroeg de inflatie in ons land 2,16 procent, en stijgt nu dus naar 2,28 procent. Dat is het het hoogste peil sinds oktober 2012, toen een inflatie van 2,78 procent werd opgetekend. In juli werden vooral vliegtuigtickets, aardgas, telecommunicatiediensten, lichaamsverzorgingsproducten, hotelkamers en vakantiedorpen duurder. Vliegtuigtickets werden door de vakantieperiode 21,7 procent duurder ten opzichte van vorige maand. Fruit, buitenlandse pakketreizen, kleding, motorbrandstoffen, vis en zeevruchten werden goedkoper. Vooral voor fruit werd aanzienlijk minder ( -6,4 procent) betaald ten opzichte van vorige maand, voornamelijk als gevolg van prijsdalingen voor meloenen, aardbeien en kersen. De spilindex voor het openbaar ambt en de uitkeringen is niet overschreden. Dat gebeurde voor het laatst in mei. Het Planbureau houdt er rekening mee dat de spilindex voor het eerst weer in november 2017 wordt overschreden. De inflatie op basis van de gezondheidsindex bedroeg in juli 2,53 procent. De inflatie zonder energieproducten stijgt tot 2,26 procent. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 2,18 procent in juli. (Belga/BO)