Ons land krijgt in het halfjaarrapport 'World Economic Outlook' minder goede punten dan de vorige keer. Dit keer zou België voor dit jaar slechts kunnen rekenen op een toename met 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegenover 0,2 procent in april.

Ook voor 2014 moeten we volgens het Internationaal Monetair Fonds de groeiverwachtingen neerwaarts bijstellen: naar 1 procent tegenover +1,2 procent in het vorige halfjaarrapport.

Het Planbureau houdt net als het IMF voor dit jaar rekening met een beperkte groei van +0,1 procent, maar voor volgend jaar ligt de prognose (+1,1 procent) hoger.

Het IMF en het Planbureau blijven voor 2013 in ieder geval optimistischer dan de Nationale Bank (NBB), de OESO en de Europese Commissie. Die laatste drie verwachten dat de Belgische economie dit jaar pas op de plaats maakt. Voor volgend jaar mikken de NBB en de OESO op 1,1 procent groei, de Europese Commissie op een toename van het bbp met 1,2 procent.

Waarschuwing voor VS

Niet enkel België moet zijn groeiverwachtingen temperen, volgens het IMF begint de groeimotor in groeilanden zoals China, India en Rusland pas echt te sputteren. Volgens het IMF kan het nog erger worden als de VS geen oplossing vinden voor het schuldenplafond. Besluiteloosheid daarover kan de wereldeconomie 'zware schade' toebrengen, luidt de waarschuwing.

Wereldwijd gaat het IMF in het recente halfjaarrapport uit van een toename van het bbp met 2,9 procent dit jaar en 3,6 procent in 2014. In juli hield het het IMF nog rekening met respectievelijk 3,2 procent en 3,8 procent groei.

Voor dit jaar verwacht het IMF voor alle groeilanden samen een economische groei van 4,5 procent tegenover 5 procent in juli. Voor 2014 wordt de verwachting voor de groep opkomende economieën met 0,4 procentpunt gecorrigeerd tot 5,1 procent.

De grootste terugval komt op rekening van India: voor 2013 verwacht het IMF nog 3,8 procent groei tegenover +5,6 procent in juli. Voor China mikt het IMF op 7,6 procent groei in 2013 en 7,3 procent voor 2014. Bij een vorige prognose was dat respectievelijk 7,8 en 7,7 procent.

"China en een toenemend aantal groeilanden zijn voorbij hun cyclische piek", klinkt het in het IMF-rapport. Hoewel hun groeicijfers aanzienlijk hoger liggen dandie van de ontwikkelde economieën, blijven ze onder het hoge peil van de recente jaren. De eurozone zou voor dit jaar mogen rekenen op een lichte verbetering: 0,4 procent tegenover de eerder vooropgestelde -0,5 procent. (Belga/Bloomberg/BO)

Ons land krijgt in het halfjaarrapport 'World Economic Outlook' minder goede punten dan de vorige keer. Dit keer zou België voor dit jaar slechts kunnen rekenen op een toename met 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegenover 0,2 procent in april.Ook voor 2014 moeten we volgens het Internationaal Monetair Fonds de groeiverwachtingen neerwaarts bijstellen: naar 1 procent tegenover +1,2 procent in het vorige halfjaarrapport. Het Planbureau houdt net als het IMF voor dit jaar rekening met een beperkte groei van +0,1 procent, maar voor volgend jaar ligt de prognose (+1,1 procent) hoger. Het IMF en het Planbureau blijven voor 2013 in ieder geval optimistischer dan de Nationale Bank (NBB), de OESO en de Europese Commissie. Die laatste drie verwachten dat de Belgische economie dit jaar pas op de plaats maakt. Voor volgend jaar mikken de NBB en de OESO op 1,1 procent groei, de Europese Commissie op een toename van het bbp met 1,2 procent. Waarschuwing voor VSNiet enkel België moet zijn groeiverwachtingen temperen, volgens het IMF begint de groeimotor in groeilanden zoals China, India en Rusland pas echt te sputteren. Volgens het IMF kan het nog erger worden als de VS geen oplossing vinden voor het schuldenplafond. Besluiteloosheid daarover kan de wereldeconomie 'zware schade' toebrengen, luidt de waarschuwing.Wereldwijd gaat het IMF in het recente halfjaarrapport uit van een toename van het bbp met 2,9 procent dit jaar en 3,6 procent in 2014. In juli hield het het IMF nog rekening met respectievelijk 3,2 procent en 3,8 procent groei. Voor dit jaar verwacht het IMF voor alle groeilanden samen een economische groei van 4,5 procent tegenover 5 procent in juli. Voor 2014 wordt de verwachting voor de groep opkomende economieën met 0,4 procentpunt gecorrigeerd tot 5,1 procent. De grootste terugval komt op rekening van India: voor 2013 verwacht het IMF nog 3,8 procent groei tegenover +5,6 procent in juli. Voor China mikt het IMF op 7,6 procent groei in 2013 en 7,3 procent voor 2014. Bij een vorige prognose was dat respectievelijk 7,8 en 7,7 procent. "China en een toenemend aantal groeilanden zijn voorbij hun cyclische piek", klinkt het in het IMF-rapport. Hoewel hun groeicijfers aanzienlijk hoger liggen dandie van de ontwikkelde economieën, blijven ze onder het hoge peil van de recente jaren. De eurozone zou voor dit jaar mogen rekenen op een lichte verbetering: 0,4 procent tegenover de eerder vooropgestelde -0,5 procent. (Belga/Bloomberg/BO)