De bijgestelde prognoses voor 2013 zijn een tegenvaller voor de eurozone.

Terwijl de wereldwijde economie dit jaar verder aantrekt, gaat de economie van de eurozone niet groeien maar krimpen. Dat blijkt uit de 'World Economic Outlook Projections' van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Bij een eerdere prognose in oktober 2012 hield het IMF voor de eurozone rekening met een lichte groei van 0,2 procent in 2013. Vandaag werd die groeiprognose neerwaarts bijgesteld tot een krimp van 0,2 procent.

Oorzaak van die sombere prognose ligt volgens het IMF onder meer bij de moeizame kredietverstrekking van de banken aan de private sector, en de heersende onzekerheid over de schuldencrisis binnen de eurozone. Toch merkt het IMF een doortastender Europees beleid om die crisis te bezweren. Dat beleid moet dan wel worden voortgezet, met name in de periferie.

De monetaire unie waarschuwt in haar rapport nadrukkelijk voor de neerwaartse risico's van de eurozone voor de wereldeconomie. Het IMF rekent er overigens op dat de eurozone evolueert naar een bankenunie.

De wereldwijde economie zou dit jaar met 3,5 procent groeien tegenover 3,6 procent bij de laatste prognose in oktober. De VS mogen als grootste economie ter wereld hopen op een toename van het bbp met 2 procent, een lichte herziening van -0,1 procentpunt in vergelijking met de vorige raming. De vooruitzichten voor China blijven gelijk op 8,2 procent groei.

Voor 2014 mikt het IMF op een wereldwijde groei tot 4,1 procent, op voorwaarde dat de eurozone kan rekenen op een stevig herstel. (BO)

De bijgestelde prognoses voor 2013 zijn een tegenvaller voor de eurozone.Terwijl de wereldwijde economie dit jaar verder aantrekt, gaat de economie van de eurozone niet groeien maar krimpen. Dat blijkt uit de 'World Economic Outlook Projections' van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).Bij een eerdere prognose in oktober 2012 hield het IMF voor de eurozone rekening met een lichte groei van 0,2 procent in 2013. Vandaag werd die groeiprognose neerwaarts bijgesteld tot een krimp van 0,2 procent. Oorzaak van die sombere prognose ligt volgens het IMF onder meer bij de moeizame kredietverstrekking van de banken aan de private sector, en de heersende onzekerheid over de schuldencrisis binnen de eurozone. Toch merkt het IMF een doortastender Europees beleid om die crisis te bezweren. Dat beleid moet dan wel worden voortgezet, met name in de periferie.De monetaire unie waarschuwt in haar rapport nadrukkelijk voor de neerwaartse risico's van de eurozone voor de wereldeconomie. Het IMF rekent er overigens op dat de eurozone evolueert naar een bankenunie.De wereldwijde economie zou dit jaar met 3,5 procent groeien tegenover 3,6 procent bij de laatste prognose in oktober. De VS mogen als grootste economie ter wereld hopen op een toename van het bbp met 2 procent, een lichte herziening van -0,1 procentpunt in vergelijking met de vorige raming. De vooruitzichten voor China blijven gelijk op 8,2 procent groei. Voor 2014 mikt het IMF op een wereldwijde groei tot 4,1 procent, op voorwaarde dat de eurozone kan rekenen op een stevig herstel. (BO)