IMF-topvrouw Christine Lagarde pleit voor een hervorming van de Belgische arbeidsmarkt, inclusief de automatische loonindexering.

"Als ik over één ding bezorgd ben, is het over jullie arbeidsmarkt. Daar zijn hervormingen nodig," zegt Christine Lagarde in een interview met De Standaard. "De werkloosheid ligt relatief laag, maar dat neemt niet weg dat de Belgische jobmarkt rigide is."

"Er zouden maatregelen moeten komen om de Belgische jobmarkt flexibeler te maken en meer open voor externe concurrentie."

Automatische loonindexering

Lagarde heeft het daarmee ook over de indexkoppeling. De IMF-topvrouw noemt die "voorbijgestreefd", maar beseft dat dit in ons land "controversieel" is.

"Een automatische loonindexering lijkt mij inderdaad voorbijgestreefd. Ik weet dat het controversieel is, maar het lijkt mij belangrijk voor de Belgische concurrentiekracht om dat aan te pakken. Dit moet in overleg gebeuren met alle sociale partners: werkgevers en natuurlijk vakbonden."

Voor de rest geeft Christine Lagarde België overigens opvallend goede punten. (Belga/KVDA)

IMF-topvrouw Christine Lagarde pleit voor een hervorming van de Belgische arbeidsmarkt, inclusief de automatische loonindexering. "Als ik over één ding bezorgd ben, is het over jullie arbeidsmarkt. Daar zijn hervormingen nodig," zegt Christine Lagarde in een interview met De Standaard. "De werkloosheid ligt relatief laag, maar dat neemt niet weg dat de Belgische jobmarkt rigide is." "Er zouden maatregelen moeten komen om de Belgische jobmarkt flexibeler te maken en meer open voor externe concurrentie." Automatische loonindexering Lagarde heeft het daarmee ook over de indexkoppeling. De IMF-topvrouw noemt die "voorbijgestreefd", maar beseft dat dit in ons land "controversieel" is. "Een automatische loonindexering lijkt mij inderdaad voorbijgestreefd. Ik weet dat het controversieel is, maar het lijkt mij belangrijk voor de Belgische concurrentiekracht om dat aan te pakken. Dit moet in overleg gebeuren met alle sociale partners: werkgevers en natuurlijk vakbonden." Voor de rest geeft Christine Lagarde België overigens opvallend goede punten. (Belga/KVDA)