Spanje zal er dit jaar wellicht niet in slagen om zijn begrotingstekort op 5,3 procent van het bruto binnenlands product te brengen, zoals gepland was. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn jaarlijkse beoordeling van het land. Toch moet Spanje nu niet meteen drastisch ingrijpen van het muntfonds, "in een periode van extreme zwakte".

"Ondanks de aanzienlijke inspanning zal het zeer ambitieuze tekort van 5,3 procent wellicht gemist worden", zegt het IMF, dat "een zachter pad" aanraadt voor correcties.
Het doel voor het Spaanse begrotingstekort was in maart al teruggeschroefd van 4,4 procent naar 5,3 procent, omdat het onhaalbaar bleek. Daarnaast stelde de Europese Commissie voor om Madrid tot 2014 te geven om het door de EU gevraagde maximumtekort van 3 procent te halen, een jaar langer dan afgesproken.

Vorig weekend werd een akkoord bereikt over maximaal 100 miljard euro steun voor de Spaanse banken. Het IMF benadrukt dat dit vergezeld moet gaan van "een geheel van hervormingen in andere domeinen", met onder meer een onmiddelijke btw-verhoging.

Schuldenlast

Spanje torst een schuldenlast die 72,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt, een historisch record. Dat maakte de Spaanse centrale bank bekend.

Omgerekend bedroeg de Spaanse staatsschuld eind maart 774,5 miljard euro. Een jaar eerder stond de Spaanse overheidsschuld 8,5 procentpunt lager op 63,6 procent van het bbp.

De Spaanse regering houdt er rekening mee dat de overheidsschuld tegen het einde van het jaar verder zal stijgen tot 79,8 procent van het bbp. Bij die prognose wordt geen rekening gehouden met de Europese lening voor de Spaanse banken. Het bedrag van de 'geleende' 100 miljard euro meegerekend, zou de overheidsschuld met 10 procentpunt verhogen. (Belga/BO/SD)

Spanje zal er dit jaar wellicht niet in slagen om zijn begrotingstekort op 5,3 procent van het bruto binnenlands product te brengen, zoals gepland was. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn jaarlijkse beoordeling van het land. Toch moet Spanje nu niet meteen drastisch ingrijpen van het muntfonds, "in een periode van extreme zwakte". "Ondanks de aanzienlijke inspanning zal het zeer ambitieuze tekort van 5,3 procent wellicht gemist worden", zegt het IMF, dat "een zachter pad" aanraadt voor correcties. Het doel voor het Spaanse begrotingstekort was in maart al teruggeschroefd van 4,4 procent naar 5,3 procent, omdat het onhaalbaar bleek. Daarnaast stelde de Europese Commissie voor om Madrid tot 2014 te geven om het door de EU gevraagde maximumtekort van 3 procent te halen, een jaar langer dan afgesproken. Vorig weekend werd een akkoord bereikt over maximaal 100 miljard euro steun voor de Spaanse banken. Het IMF benadrukt dat dit vergezeld moet gaan van "een geheel van hervormingen in andere domeinen", met onder meer een onmiddelijke btw-verhoging. SchuldenlastSpanje torst een schuldenlast die 72,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt, een historisch record. Dat maakte de Spaanse centrale bank bekend.Omgerekend bedroeg de Spaanse staatsschuld eind maart 774,5 miljard euro. Een jaar eerder stond de Spaanse overheidsschuld 8,5 procentpunt lager op 63,6 procent van het bbp. De Spaanse regering houdt er rekening mee dat de overheidsschuld tegen het einde van het jaar verder zal stijgen tot 79,8 procent van het bbp. Bij die prognose wordt geen rekening gehouden met de Europese lening voor de Spaanse banken. Het bedrag van de 'geleende' 100 miljard euro meegerekend, zou de overheidsschuld met 10 procentpunt verhogen. (Belga/BO/SD)