Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mikt dit jaar op een groei van de wereldeconomie met 3,6 procent. In 2018 wordt dat volgens de recente raming 3,7 procent. Beide cijfers werden met 0,1 procentpunt verhoogd ten opzichte van de vorige raming. Volgens het IMF wint het wereldwijde herstel dat in de tweede helft van vorig jaar werd ingezet aan kracht. Vorig jaar was er 3,6 procent groei.

"Het wereldwijde herstel zet door, en aan een sneller ritme", verduidelijkt IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld disndag. "We zien een versnellende cyclische opwaartse trend die Europa, China, Japan en de Verenigde Staten ondersteunt, net als opkomend Azië."

Het financiële klimaat is dit jaar tot nu toe relatief gunstig en investeringen, handel en productie doen het allemaal goed, wat ook weer gunstig is voor het vertrouwen van bedrijven en consumenten. In alle belangrijke economische regio's loopt alles daardoor vlot.

Ook de eurozone als geheel en China doen het naar verwachting wat beter.

Belangrijk is dat het IMF over de Verenigde Staten weer wat positiever is geworden, met een verwachte groei van 2,2 en 2,3 procent in 2017 en 2018. Daarmee is het fonds overigens nog wel iets behoudender dan in het voorjaar. In juni schroefde het IMF zijn ramingen voor de grootste economie van de wereld tussentijds iets terug. Dat kwam vooral doordat president Donald Trump lange tijd weinig duidelijkheid verstrekte over zijn voorgenomen belastingplannen en investeringen.

Dat het economisch wat beter gaat in de wereld, wil overigens niet zeggen dat er geen risico's zijn. Het IMF wijst er onder meer op dat het financiële klimaat weer wat kan veranderen wanneer centrale banken hun stimuleringsbeleid gaan afbouwen. Bovendien zijn er in China nog belangrijke economische hervormingen nodig.

De politieke onrust op diverse plekken in de wereld en terroristische acties kunnen eveneens voor een onvoorziene omslag zorgen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mikt dit jaar op een groei van de wereldeconomie met 3,6 procent. In 2018 wordt dat volgens de recente raming 3,7 procent. Beide cijfers werden met 0,1 procentpunt verhoogd ten opzichte van de vorige raming. Volgens het IMF wint het wereldwijde herstel dat in de tweede helft van vorig jaar werd ingezet aan kracht. Vorig jaar was er 3,6 procent groei."Het wereldwijde herstel zet door, en aan een sneller ritme", verduidelijkt IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld disndag. "We zien een versnellende cyclische opwaartse trend die Europa, China, Japan en de Verenigde Staten ondersteunt, net als opkomend Azië." Het financiële klimaat is dit jaar tot nu toe relatief gunstig en investeringen, handel en productie doen het allemaal goed, wat ook weer gunstig is voor het vertrouwen van bedrijven en consumenten. In alle belangrijke economische regio's loopt alles daardoor vlot. Ook de eurozone als geheel en China doen het naar verwachting wat beter. Belangrijk is dat het IMF over de Verenigde Staten weer wat positiever is geworden, met een verwachte groei van 2,2 en 2,3 procent in 2017 en 2018. Daarmee is het fonds overigens nog wel iets behoudender dan in het voorjaar. In juni schroefde het IMF zijn ramingen voor de grootste economie van de wereld tussentijds iets terug. Dat kwam vooral doordat president Donald Trump lange tijd weinig duidelijkheid verstrekte over zijn voorgenomen belastingplannen en investeringen. Dat het economisch wat beter gaat in de wereld, wil overigens niet zeggen dat er geen risico's zijn. Het IMF wijst er onder meer op dat het financiële klimaat weer wat kan veranderen wanneer centrale banken hun stimuleringsbeleid gaan afbouwen. Bovendien zijn er in China nog belangrijke economische hervormingen nodig. De politieke onrust op diverse plekken in de wereld en terroristische acties kunnen eveneens voor een onvoorziene omslag zorgen.