Landen moeten samenwerken in plaats van hun munt naar een bodemkoers te laten zakken, luidt het.

De waarschuwing van de financiële organisaties komt er op een moment dat de Verenigde Staten, China, Japan en Europa verwikkeld zitten in een strijd over de onderlinge waarden van hun munt. Zo heeft Japan maatregelen genomen om de yen te verzwakken, terwijl de VS en de EU China onder druk zetten om de yuan te laten stijgen.

Directeur-generaal Dominique Strauss-Kahn van het IMF betreurt dat veel landen hun monetair beleid hanteren "als een wapen", op een moment dat het wereldwijde herstel nog altijd erg kwetsbaar is.

Net als Strauss-Kahn, betreurt de voorzitter van de Wereldbank, Robert Zoellick, dat de regeringen de internationale samenwerking hebben teruggeschroefd, sinds die eind 2008-2009 een hoogtepunt had bereikt als gevolg van de crisis.

Het decor voor de monetaire spanningen is het "ongelijke" herstel. De Westerse industrielanden blijven steken in een trage groei en hoge werkloosheid, terwijl voor opkomende Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen "de crisis voorbij is", zegt Strauss-Kahn.

Landen moeten samenwerken in plaats van hun munt naar een bodemkoers te laten zakken, luidt het. De waarschuwing van de financiële organisaties komt er op een moment dat de Verenigde Staten, China, Japan en Europa verwikkeld zitten in een strijd over de onderlinge waarden van hun munt. Zo heeft Japan maatregelen genomen om de yen te verzwakken, terwijl de VS en de EU China onder druk zetten om de yuan te laten stijgen. Directeur-generaal Dominique Strauss-Kahn van het IMF betreurt dat veel landen hun monetair beleid hanteren "als een wapen", op een moment dat het wereldwijde herstel nog altijd erg kwetsbaar is. Net als Strauss-Kahn, betreurt de voorzitter van de Wereldbank, Robert Zoellick, dat de regeringen de internationale samenwerking hebben teruggeschroefd, sinds die eind 2008-2009 een hoogtepunt had bereikt als gevolg van de crisis. Het decor voor de monetaire spanningen is het "ongelijke" herstel. De Westerse industrielanden blijven steken in een trage groei en hoge werkloosheid, terwijl voor opkomende Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen "de crisis voorbij is", zegt Strauss-Kahn.