Op het vlak van besparingen werden de criteria gehaald en een aantal belangrijke hervormingen staan verder dan gepland. Er blijven echter grote uitdagingen en risico's bestaan. Dat melden de drie instanties donderdag in een gemeenschappelijk persbericht.

De inkrimping van de Griekse economie is in lijn met de verwachtingen. Zo zal het bruto binnenlands product (bbp) met 4 procent dalen in 2010 en met ongeveer 2,5 procent in 2011.

De inflatie is hoger dan verwacht door de indirecte belastingverhogingen. De ECB heeft haar schatting voor 2010 bijgesteld tot 4,75 procent.

De drie instanties wijzen wel op de hoge schulden veroorzaakt door de lokale overheden, ziekenhuizen en sociale zekerheidsfondsen.

Omdat de algemene evaluatie van de instanties positief is, kan Griekenland nu aanspraak maken op de tweede schijf van de financiële hulp, goed voor 9 miljard euro.

Op het vlak van besparingen werden de criteria gehaald en een aantal belangrijke hervormingen staan verder dan gepland. Er blijven echter grote uitdagingen en risico's bestaan. Dat melden de drie instanties donderdag in een gemeenschappelijk persbericht. De inkrimping van de Griekse economie is in lijn met de verwachtingen. Zo zal het bruto binnenlands product (bbp) met 4 procent dalen in 2010 en met ongeveer 2,5 procent in 2011. De inflatie is hoger dan verwacht door de indirecte belastingverhogingen. De ECB heeft haar schatting voor 2010 bijgesteld tot 4,75 procent. De drie instanties wijzen wel op de hoge schulden veroorzaakt door de lokale overheden, ziekenhuizen en sociale zekerheidsfondsen. Omdat de algemene evaluatie van de instanties positief is, kan Griekenland nu aanspraak maken op de tweede schijf van de financiële hulp, goed voor 9 miljard euro.