In 2008 en 2007 was de IJslandse economie nog met respectievelijk 1 en 6 procent gegroeid.

"De daling van het bbp is het gevolg van een achteruitgang met 20,1 procent van de nationale uitgaven", zo luidt het. Zo daalden de gezinsbestedingen met 14,6 procent en de staatsuitgaven met 3 procent.

De financiële sector in IJsland, waarvan de activa bijna elf keer het bbp van het land vertegenwoordigen, stortte eind 2008 ineen. Dat leidde tot een ongezien economische crisis, gekenmerkt door een val van de kroon, een stijging van de werkloosheid en het ontslag van de regering.

In 2008 en 2007 was de IJslandse economie nog met respectievelijk 1 en 6 procent gegroeid. "De daling van het bbp is het gevolg van een achteruitgang met 20,1 procent van de nationale uitgaven", zo luidt het. Zo daalden de gezinsbestedingen met 14,6 procent en de staatsuitgaven met 3 procent. De financiële sector in IJsland, waarvan de activa bijna elf keer het bbp van het land vertegenwoordigen, stortte eind 2008 ineen. Dat leidde tot een ongezien economische crisis, gekenmerkt door een val van de kroon, een stijging van de werkloosheid en het ontslag van de regering.