Nederland was samen met de Britten bereid IJsland tegemoet te komen bij de aflossing van de schulden die zijn ontstaan door het omvallen van Icesave. De ondergang van Icesave dupeerde veel Nederlandse en Britse spaarders. Nederland en Groot-Brittannië leenden IJsland samen 3,8 miljard euro om de spaarders tegemoet te komen.

De twee landen stellen voor dat IJsland voor 2009 en 2010 geen rente betaalt. Daarnaast wordt de rente op het geleende bedrag variabel gemaakt. In de eerdere afspraken gold een vast rentepercentage van 5,5 procent. Met een variabele rente zou IJsland uiteindelijk goedkoper uit moeten zijn.

Veel IJslanders vinden het onterecht dat zij moeten opdraaien voor het falen van bankiers op het eiland. Onder druk van maatschappelijk protest weigerde de IJslandse president eerder de terugbetalingsregeling die met Nederland en Groot-Brittannië al was afgesloten, te tekenen. Op 6 maart is er een referendum gepland over de kwestie.

Sigfusson zei maandag eerder op de dag dat hij verwacht dat de gesprekken met Nederland en Groot-Brittannië voor 6 maart succesvol kunnen worden afgerond. "Op een aantal punten moet meer worden uitgewerkt en we hebben het gevoel dat deze kunnen worden uitgewerkt in directe onderhandelingen", aldus Sigfusson. "Het doel is om de pijn met betrekking tot het terugbetalen te verlichten."

Nederland was samen met de Britten bereid IJsland tegemoet te komen bij de aflossing van de schulden die zijn ontstaan door het omvallen van Icesave. De ondergang van Icesave dupeerde veel Nederlandse en Britse spaarders. Nederland en Groot-Brittannië leenden IJsland samen 3,8 miljard euro om de spaarders tegemoet te komen. De twee landen stellen voor dat IJsland voor 2009 en 2010 geen rente betaalt. Daarnaast wordt de rente op het geleende bedrag variabel gemaakt. In de eerdere afspraken gold een vast rentepercentage van 5,5 procent. Met een variabele rente zou IJsland uiteindelijk goedkoper uit moeten zijn. Veel IJslanders vinden het onterecht dat zij moeten opdraaien voor het falen van bankiers op het eiland. Onder druk van maatschappelijk protest weigerde de IJslandse president eerder de terugbetalingsregeling die met Nederland en Groot-Brittannië al was afgesloten, te tekenen. Op 6 maart is er een referendum gepland over de kwestie. Sigfusson zei maandag eerder op de dag dat hij verwacht dat de gesprekken met Nederland en Groot-Brittannië voor 6 maart succesvol kunnen worden afgerond. "Op een aantal punten moet meer worden uitgewerkt en we hebben het gevoel dat deze kunnen worden uitgewerkt in directe onderhandelingen", aldus Sigfusson. "Het doel is om de pijn met betrekking tot het terugbetalen te verlichten."