In de eurozone daalt het aantal valse eurobiljetten. In ons land is er een lichte toename. Dat maakt de Europese Centrale Bank (ECB) bekend.

De ECB maakte een berekening van het aantal valse biljetten dat vorig jaar in de eurozone werd aangetroffen.

In de zeventien lidstaten van de eurozone werden vorig jaar 531.000 valse biljetten uit omloop gehaald. Dat stemt overeen met een daling met 12,4 procent in vergelijking met 2011.

Toppers bij de valsemunters blijven de biljetten van 20 en 50 euro. Dat is ook het geval in ons land, waar er het afgelopen jaar een lichte toename (500) tot 22.433 valse eurobiljetten werd geregistreerd. "De kwaliteit van de vervalsingen blijft matig en ze zijn duidelijk herkenbaar indien men alle veiligheidskenmerken controleert", aldus de Nationale Bank van België (NBB). 'Voelen, kijken en kantelen', luidt het advies.

Zowel in België als in de eurozone blijft de valsemunterij een beperkt fenomeen. 22.433 valse biljetten op een totaal van 480 miljoen in België, en 531.000 op een totaal van 14,9 miljard eurobiljetten in de volledige eurozone.

Donderdag presenteerde de Europese Centrale Bank ook een nieuw eurobiljet. Het nieuw biljet van vijf euro, het eerste van de nieuwe Europa-serie, beschikt over de meest geavanceerde echtheidskenmerken en kan volgens de ECB dus moeilijker worden nagemaakt. Het opvallendste kenmerk is het cijfer 5 dat van smaragdgroen naar diepblauw verandert als het biljet op en neer wordt gehouden.

Het nieuwe biljet wordt op 2 mei 2013 in omloop gebracht. Het huidige biljet blijft geldig, maar zal geleidelijk uit roulatie worden genomen. (Belga/BO)

In de eurozone daalt het aantal valse eurobiljetten. In ons land is er een lichte toename. Dat maakt de Europese Centrale Bank (ECB) bekend.De ECB maakte een berekening van het aantal valse biljetten dat vorig jaar in de eurozone werd aangetroffen. In de zeventien lidstaten van de eurozone werden vorig jaar 531.000 valse biljetten uit omloop gehaald. Dat stemt overeen met een daling met 12,4 procent in vergelijking met 2011.Toppers bij de valsemunters blijven de biljetten van 20 en 50 euro. Dat is ook het geval in ons land, waar er het afgelopen jaar een lichte toename (500) tot 22.433 valse eurobiljetten werd geregistreerd. "De kwaliteit van de vervalsingen blijft matig en ze zijn duidelijk herkenbaar indien men alle veiligheidskenmerken controleert", aldus de Nationale Bank van België (NBB). 'Voelen, kijken en kantelen', luidt het advies.Zowel in België als in de eurozone blijft de valsemunterij een beperkt fenomeen. 22.433 valse biljetten op een totaal van 480 miljoen in België, en 531.000 op een totaal van 14,9 miljard eurobiljetten in de volledige eurozone.Donderdag presenteerde de Europese Centrale Bank ook een nieuw eurobiljet. Het nieuw biljet van vijf euro, het eerste van de nieuwe Europa-serie, beschikt over de meest geavanceerde echtheidskenmerken en kan volgens de ECB dus moeilijker worden nagemaakt. Het opvallendste kenmerk is het cijfer 5 dat van smaragdgroen naar diepblauw verandert als het biljet op en neer wordt gehouden. Het nieuwe biljet wordt op 2 mei 2013 in omloop gebracht. Het huidige biljet blijft geldig, maar zal geleidelijk uit roulatie worden genomen. (Belga/BO)