Ierland, waar een hypotheeklening afbetalen blijkbaar niet hoeft

© Reuters
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Steeds meer eigenaars in Ierland lopen achterstand op met de terugbetaling van hun hypothecair krediet. Ze worden daar ook zelden voor beboet.

Steeds meer eigenaars in Ierland lopen achterstand op met de terugbetaling van hun hypothecair krediet. Ze worden daar ook zelden voor beboet.

Volgens de Ierse centrale bank was in december 2012 circa 16 procent van alle hypothecaire kredieten meer dan 90 dagen achterstallig. Eind 2011 was dat nog 12 procent. Nog eens vijf procent is minder dan 90 dagen achterstallig.

Opgeteld wordt dus 21 procent of een vijfde van de hypotheekleningen in Ierland te laat terugbetaald. In Griekenland, Spanje, Portugal en Italië is dat minder dan 3 procent.

Kunnen, maar niet willen Onder meer kredietbeoordelaar Moody’s en Gregory Connor, financieel professor aan de National University of Ireland in Maynooth, schatten dat ruim een derde ‘strategisch’ achterstallig blijft. Dat wil zeggen: ze kunnen betalen, maar willen niet.

In een intern rapport over de opvolging van de bailout voor Ierland, suggereert de Europese Commissie dat veel mensen eerder hun kredietkaartrekeningen afbetalen dan hun hypotheekleningen. Het Amerikaanse magazine Atlantic kopte deze week: ‘Welkom in Ierland, waar een hypotheeklening afbetalen blijkbaar niet hoeft.’

Geen boetes De reden? Bijna nergens ter wereld worden banken meer beperkt in hun mogelijkheden om eigendommen te confisceren, dan in Ierland. In het vierde kwartaal van 2012 werden ‘amper’ 38 huizen in beslag genomen. Ter vergelijking: aan dat tempo zou het bijna 620 jaar duren om de achterstand in hypotheekleningen die meer dan 90 dagen achterstallig zijn, weg te werken. Professor Connor: ‘Er staan geen directe boetes op het niet terugbetalen van een hypothecair krediet. Dus waarom zou iemand dat dan wel doen?’

Een en ander kan evenwel snel veranderen. Onder druk van de internationale geldschieters, die Ierland in 2010 voor 85 miljoen euro noodhulp toekenden, komt er een nieuwe wet die de beperkingen voor banken om in te grijpen, terugschroeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content