Ierland reageert geschokt op het uitlekken van telefoongesprekken waarin enkele toplui van de failliete Anglo Irish Bank zich vrolijk maken over het eigen bankroet.

De telefoongesprekken, waarover de Irish Independent bericht , vonden plaats in de periode rond de aangekondigde reddingsoperatie van de Ierse bank. Het Ierse parlement joeg er in september 2008 een noodwetgeving door om de zinkende Anglo Irish Bank van de definitieve ondergang te redden.

Tevergeefs, want de bank bleek achteraf toch gedoemd om over de kop te gaan. Bovendien zorgde de vergeefse reddingsoperatie van 30 miljard euro ervoor dat de Ieren later een beroep moesten doen op een Europees reddingspakket van 85 miljard euro.

Uit de uitgelekte telefoongesprekken tussen CEO Drumm en andere toplui van de bank blijkt nu dat de heren zelf niet in de reddingsoperatie geloofden, en zich bovendien vrolijk maakten over de omvang en de gevolgen van de steunmaatregelen.

Terwijl zijn bank naar de afgrond wankelt, schampert Drumm aan de andere kant van de lijn: "Another day, another billion". Daarmee verwees hij naar de run on the bank, waardoor 1 miljard euro per dag aan deposito's wegvloeide.

In een ander fragment zingt John Bowe, chef van de divisie kapitaalmarkten, spottend het refrein van het Duitse volkslied 'Deutschland, Deutschland, über alles'. Daarna volgt hoongelach, waarop Drumm Bowe de opdracht geeft de staatsgarantie te misbruiken (om Duitse fondsen te werven), maar ervoor te zorgen niet betrapt te worden.

De telefoongesprekken lijken aan te tonen dat de bank doelbewust de toezichthouders en de Ierse regering heeft misleid om een depositogarantie los te weken. Dat gebeurde uiteindelijk op 30 september 2008, nadat de bankaandelen in Dublin de dag voordien met ruim een kwart waren gekelderd.

De Ieren kunnen niet lachen om de uitgelekte telefoongesprekken van de nooit veroordeelde topbankiers. Ierland betaalt vandaag namelijk nog steeds een zware lening af aan de Europese Centrale Bank (ECB) als gevolg van de reddingsoperatie voor de verdoemde Anglo Irish Bank.

De Duitsers kunnen al evenmin lachen om de fratsen van de Ierse topbankiers, en reageren geschokt op het fragment waarin gespot wordt met het Duitse volkslied. Micheal Fuchs, parlementslid van de partij van bondskanselier Angela Merkel, omschreef de telefoongesprekken als 'unbearable'.

Het Ierse parlement start alvast een onderzoekscommissie op om te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de bankenmalaise en de daaropvolgende neergang van de Keltische Tijger. (BO)

Ierland reageert geschokt op het uitlekken van telefoongesprekken waarin enkele toplui van de failliete Anglo Irish Bank zich vrolijk maken over het eigen bankroet.De telefoongesprekken, waarover de Irish Independent bericht , vonden plaats in de periode rond de aangekondigde reddingsoperatie van de Ierse bank. Het Ierse parlement joeg er in september 2008 een noodwetgeving door om de zinkende Anglo Irish Bank van de definitieve ondergang te redden. Tevergeefs, want de bank bleek achteraf toch gedoemd om over de kop te gaan. Bovendien zorgde de vergeefse reddingsoperatie van 30 miljard euro ervoor dat de Ieren later een beroep moesten doen op een Europees reddingspakket van 85 miljard euro.Uit de uitgelekte telefoongesprekken tussen CEO Drumm en andere toplui van de bank blijkt nu dat de heren zelf niet in de reddingsoperatie geloofden, en zich bovendien vrolijk maakten over de omvang en de gevolgen van de steunmaatregelen.Terwijl zijn bank naar de afgrond wankelt, schampert Drumm aan de andere kant van de lijn: "Another day, another billion". Daarmee verwees hij naar de run on the bank, waardoor 1 miljard euro per dag aan deposito's wegvloeide. In een ander fragment zingt John Bowe, chef van de divisie kapitaalmarkten, spottend het refrein van het Duitse volkslied 'Deutschland, Deutschland, über alles'. Daarna volgt hoongelach, waarop Drumm Bowe de opdracht geeft de staatsgarantie te misbruiken (om Duitse fondsen te werven), maar ervoor te zorgen niet betrapt te worden.De telefoongesprekken lijken aan te tonen dat de bank doelbewust de toezichthouders en de Ierse regering heeft misleid om een depositogarantie los te weken. Dat gebeurde uiteindelijk op 30 september 2008, nadat de bankaandelen in Dublin de dag voordien met ruim een kwart waren gekelderd.De Ieren kunnen niet lachen om de uitgelekte telefoongesprekken van de nooit veroordeelde topbankiers. Ierland betaalt vandaag namelijk nog steeds een zware lening af aan de Europese Centrale Bank (ECB) als gevolg van de reddingsoperatie voor de verdoemde Anglo Irish Bank. De Duitsers kunnen al evenmin lachen om de fratsen van de Ierse topbankiers, en reageren geschokt op het fragment waarin gespot wordt met het Duitse volkslied. Micheal Fuchs, parlementslid van de partij van bondskanselier Angela Merkel, omschreef de telefoongesprekken als 'unbearable'. Het Ierse parlement start alvast een onderzoekscommissie op om te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de bankenmalaise en de daaropvolgende neergang van de Keltische Tijger. (BO)