Er doen al dagenlang geruchten de ronde dat Ierland voor een bedrag van 80 miljard euro een beroep zou willen doen op het Europese Fonds voor Financiële Stabiliteit, maar de regering in Dublin noemt dat gerucht "fictie".

Dinsdag komen de Europese ministers van Financiën in Brussel bijeen, waar de Ierse kwestie zal worden besproken. Hoewel er al informele gesprekken op Europees niveau hebben plaatsgevonden, ontkent de Ierse minister van Financiën Brian Lenihan dat zijn land een steunaanvraag heeft ingediend. De Ierse regering beschikt volgens de minister van Financiën over voldoende fondsen tot ver in 2011. Dat neemt niet weg dat de Ieren af te rekenen hebben met een begrotingstekort van 32 procent van het bbp en een overheidsschuld van 70 procent van het bbp.

Hoewel Duitsland er als grootste economie van Europa bij de Ieren op aandringt een beroep te doen op het noodfonds, zitten niet alle Europese leiders op dezelfde lijn over het te volgen beleid voor de noodlijdende landen van de EU.

De Ierse krant Independent berichtte maandag dat Ierland geld van Europa enkel zou aanwenden om zijn noodlijdende banksector te
ondersteunen. Het land wil vermijden dat het net als Griekenland de soevereiniteit over zijn begroting zou verliezen. De begroting zou worden voorgesteld op 7 december. Mogelijk gebeurt dat vroeger om de kalmte op de financiële markten te herstellen.

Er doen al dagenlang geruchten de ronde dat Ierland voor een bedrag van 80 miljard euro een beroep zou willen doen op het Europese Fonds voor Financiële Stabiliteit, maar de regering in Dublin noemt dat gerucht "fictie". Dinsdag komen de Europese ministers van Financiën in Brussel bijeen, waar de Ierse kwestie zal worden besproken. Hoewel er al informele gesprekken op Europees niveau hebben plaatsgevonden, ontkent de Ierse minister van Financiën Brian Lenihan dat zijn land een steunaanvraag heeft ingediend. De Ierse regering beschikt volgens de minister van Financiën over voldoende fondsen tot ver in 2011. Dat neemt niet weg dat de Ieren af te rekenen hebben met een begrotingstekort van 32 procent van het bbp en een overheidsschuld van 70 procent van het bbp.Hoewel Duitsland er als grootste economie van Europa bij de Ieren op aandringt een beroep te doen op het noodfonds, zitten niet alle Europese leiders op dezelfde lijn over het te volgen beleid voor de noodlijdende landen van de EU.De Ierse krant Independent berichtte maandag dat Ierland geld van Europa enkel zou aanwenden om zijn noodlijdende banksector te ondersteunen. Het land wil vermijden dat het net als Griekenland de soevereiniteit over zijn begroting zou verliezen. De begroting zou worden voorgesteld op 7 december. Mogelijk gebeurt dat vroeger om de kalmte op de financiële markten te herstellen.