De olie-export van Libië zal waarschijnlijk ten vroegste in 2013 opnieuw het niveau van voor de oorlog bereiken, zegt Maria van der Hoeven, de nieuwe directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Voor de opstand tegen kolonel Muammar Khaddafi midden februari uitbrak, werden in Libië circa 1,6 miljoen vaten olie per dag geproduceerd. De voorbije weken is dat aantal teruggevallen naar enkele tienduizenden vaten.

"Onze experts denken dat de volledige terugkeer van de Libische productie op de markten zeer waarschijnlijk in 2013 of later zal plaatsvinden, maar zeker niet vroeger", zei Van der Hoeven in een interview met het Franse persbureau AFP.

Verschillende Europese oliemaatschappijen, zoals het Italiaanse ENI, het Franse Total en het Spaanse Repsol, hebben grote belangen in de Libische olie-industrie. Allemaal zijn ze hun terugkeer naar die markt aan het voorbereiden.

Hoe vlot dat zal gaan, is koffiedik kijken. Van der Hoeven: "Eerst moet de politieke toestand gestabiliseerd worden. Pas daarna komt alles wat met de productie, de raffinage en het transport van olie te maken heeft."

Van der Hoeven, die van 2007 tot 2010 Nederlands minister van Economische Zaken was, volgde op 1 september Nobuo Tanaka op als hoofd van het IEA. (KVDA)

De olie-export van Libië zal waarschijnlijk ten vroegste in 2013 opnieuw het niveau van voor de oorlog bereiken, zegt Maria van der Hoeven, de nieuwe directeur van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Voor de opstand tegen kolonel Muammar Khaddafi midden februari uitbrak, werden in Libië circa 1,6 miljoen vaten olie per dag geproduceerd. De voorbije weken is dat aantal teruggevallen naar enkele tienduizenden vaten. "Onze experts denken dat de volledige terugkeer van de Libische productie op de markten zeer waarschijnlijk in 2013 of later zal plaatsvinden, maar zeker niet vroeger", zei Van der Hoeven in een interview met het Franse persbureau AFP. Verschillende Europese oliemaatschappijen, zoals het Italiaanse ENI, het Franse Total en het Spaanse Repsol, hebben grote belangen in de Libische olie-industrie. Allemaal zijn ze hun terugkeer naar die markt aan het voorbereiden. Hoe vlot dat zal gaan, is koffiedik kijken. Van der Hoeven: "Eerst moet de politieke toestand gestabiliseerd worden. Pas daarna komt alles wat met de productie, de raffinage en het transport van olie te maken heeft." Van der Hoeven, die van 2007 tot 2010 Nederlands minister van Economische Zaken was, volgde op 1 september Nobuo Tanaka op als hoofd van het IEA. (KVDA)