Winkeliers zullen bij het afrekenen van een volle winkelkar voorlopig nog niet mogen afronden tot op 5 eurocent. Het wetsontwerp over het afschaffen van muntjes van 1 en 2 eurocent zit namelijk geblokkeerd binnen de federale regering. Of het nog vlot getrokken kan worden voor de verkiezingen van 25 mei is onduidelijk.

Volgens ondernemersorganisatie Unizo heeft met name de PS het wetsontwerp afgeschoten. Nochtans keurden de Franstalige socialisten de tekst in eerste lezing mee goed.

Bij een coalitiepartner valt te horen dat de PS mogelijk vreest voor slechte reacties bij de eigen achterban. Elders klinkt echter dat het ontwerp niet van de baan is, maar slechts uitgesteld. Ook andere dossiers zouden meespelen. Zo kreeg de PS wel groen licht voor een tekst rond medicijnen, maar botste het op een njet met een amendement rond banktransacties. Dat laatste zou er nu voor zorgen dat ook de eurocentjes geblokkeerd zitten.

De blokkering is opvallend, omdat het dossier in eerste lezing wel al werd goedgekeurd. Bovendien toonden onder meer de Nationale Bank, het Prijzenobservatorium en de Raad voor Verbruik zich positief over het voorstel.

Minister van Financiën Koen Geens betreurt dat het wetsontwerp over muntjes van 1 en 2 eurocent geblokkeerd zit. "Dit is een gemiste kans voor de consument en de handelaars. Het is een stevig onderbouwd dossier met gunstige adviezen uit alle spectra van de samenleving en garanties dat er geen prijsstijgingen komen", luidt de reactie van de CD&V-minister. (Belga/BO)

Winkeliers zullen bij het afrekenen van een volle winkelkar voorlopig nog niet mogen afronden tot op 5 eurocent. Het wetsontwerp over het afschaffen van muntjes van 1 en 2 eurocent zit namelijk geblokkeerd binnen de federale regering. Of het nog vlot getrokken kan worden voor de verkiezingen van 25 mei is onduidelijk. Volgens ondernemersorganisatie Unizo heeft met name de PS het wetsontwerp afgeschoten. Nochtans keurden de Franstalige socialisten de tekst in eerste lezing mee goed. Bij een coalitiepartner valt te horen dat de PS mogelijk vreest voor slechte reacties bij de eigen achterban. Elders klinkt echter dat het ontwerp niet van de baan is, maar slechts uitgesteld. Ook andere dossiers zouden meespelen. Zo kreeg de PS wel groen licht voor een tekst rond medicijnen, maar botste het op een njet met een amendement rond banktransacties. Dat laatste zou er nu voor zorgen dat ook de eurocentjes geblokkeerd zitten. De blokkering is opvallend, omdat het dossier in eerste lezing wel al werd goedgekeurd. Bovendien toonden onder meer de Nationale Bank, het Prijzenobservatorium en de Raad voor Verbruik zich positief over het voorstel. Minister van Financiën Koen Geens betreurt dat het wetsontwerp over muntjes van 1 en 2 eurocent geblokkeerd zit. "Dit is een gemiste kans voor de consument en de handelaars. Het is een stevig onderbouwd dossier met gunstige adviezen uit alle spectra van de samenleving en garanties dat er geen prijsstijgingen komen", luidt de reactie van de CD&V-minister. (Belga/BO)