Het in economisch zwaar weer verkerende Hongarije heeft om nieuwe bijstand gevraagd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land vraagt geen krediet, maar wel een verzekering om het veiliger te maken voor investeerders in Hongarije.

Dat heeft het ministerie van Economie bevestigd. In 2008 kreeg Hongarije al 20 miljard euro aan leningen van het IMF, de EU en de Wereldbank.

Hongarije gaat gebukt onder de hoogste staatsschuld van Oost-Europa, zo'n 74 procent van het bruto nationaal product. Daarnaast staat de Hongaarse forint zwakker dan ooit tegenover de dollar, euro en Zwitserse frank.

De gesprekken met het IMF komen op een moment van bezorgdheid onder investeerders. Acht buitenlandse banken eisen dat de Europese Commissie Hongarije tot de orde te roept. De regering dwingt hen verliezen te aanvaarden op miljarden aan uitstaande leningen. (Belga/KVDA)

Het in economisch zwaar weer verkerende Hongarije heeft om nieuwe bijstand gevraagd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land vraagt geen krediet, maar wel een verzekering om het veiliger te maken voor investeerders in Hongarije. Dat heeft het ministerie van Economie bevestigd. In 2008 kreeg Hongarije al 20 miljard euro aan leningen van het IMF, de EU en de Wereldbank. Hongarije gaat gebukt onder de hoogste staatsschuld van Oost-Europa, zo'n 74 procent van het bruto nationaal product. Daarnaast staat de Hongaarse forint zwakker dan ooit tegenover de dollar, euro en Zwitserse frank. De gesprekken met het IMF komen op een moment van bezorgdheid onder investeerders. Acht buitenlandse banken eisen dat de Europese Commissie Hongarije tot de orde te roept. De regering dwingt hen verliezen te aanvaarden op miljarden aan uitstaande leningen. (Belga/KVDA)