Quality Investments had een Belgisch verkoopkantoor in Sint-Martens-Latem, en de producten werden ook geplaatst door makelaars die daarvoor een hoge commissie kregen. Oud VRT-coryfee Paul D'Hoore had op de radio lovende woorden voor het product, maar waarschuwde ook voor tussenpersonen die niet te goeder trouw zijn.

Het gaat om zogenaamde 'life settlement'-contracten. Het gaat om overlijdensverzekeringen die veelal door oude of zieke Amerikanen verkocht worden voor een fractie van de prijs. Op die manier kunnen ze bij leven nog iets met het geld aanvangen. Wie de polis overkoopt, meestal een Europese investeerder, wordt de begunstigde. Maar diens rendement hangt af van het moment van overlijden van de verzekerde. Daarom wordt een beroep gedaan op een herverzekeraar die er zich toe verbindt het verschuldigde bedrag uit te keren, ook als de verzekerde nog in leven blijkt te zijn bij afloop van het verzekeringscontract.

Grote herverzekeraars houden zich doorgaans ver van dit marktsegment. Daarom sloot Quality Investments een overeenkomst met de herverzekeraar Provident Capital Indemnity (PCI) uit Costa Rica. Eind vorige week werd de topman en de accountant van PCI gearresteerd in de VS op verdenking van fraude met verzekeringspolissen ter waarde van 500 miljoen euro. De helft van dat bedrag zou voor rekening van Quality Investments zijn.

De CBFA waarschuwde al eerder voor de praktijken van Quality Investments, maar had geen bevoegdheid om ze te verbieden. Quality Investments bood de life settlements immers aan als beleggingsproducten met een minimale inleg boven 50.000 euro. In zo'n geval vervalt de verplichting van een ontwerpprospectus en mag de CBFA geen toezicht uitoefenen op de verstrekte informatie noch op het aanbod van de producten. De CBFA sluit wel niet uit dat ze actie zal ondernemen tegen makelaars die het product verkochten en hun klanten niet correct informeerden over de risico's die aan de producten verbonden zijn.

Bovendien was er in België een verzekeringsonderneming die tak 23-levensverzekeringen verkocht die gekoppeld waren aan de life settlement-producten van Quality Investments. Op vraag van de CBFA werd de commercialisatie daarvan in mei 2010 stopgezet. Quality Investments is in handen van de Nederlander Frank Laan, een schimmige figuur die volgens de Nederlandse krant De Pers eerder betrokken was bij een frauduleus vastgoedproject in de Dominicaanse Republiek en daarna life settlements van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf Mutual Benefit Corporation in Europa verkocht. MBC bleek niet meer dan een piramidefonds te zijn.

P.C.

Quality Investments had een Belgisch verkoopkantoor in Sint-Martens-Latem, en de producten werden ook geplaatst door makelaars die daarvoor een hoge commissie kregen. Oud VRT-coryfee Paul D'Hoore had op de radio lovende woorden voor het product, maar waarschuwde ook voor tussenpersonen die niet te goeder trouw zijn. Het gaat om zogenaamde 'life settlement'-contracten. Het gaat om overlijdensverzekeringen die veelal door oude of zieke Amerikanen verkocht worden voor een fractie van de prijs. Op die manier kunnen ze bij leven nog iets met het geld aanvangen. Wie de polis overkoopt, meestal een Europese investeerder, wordt de begunstigde. Maar diens rendement hangt af van het moment van overlijden van de verzekerde. Daarom wordt een beroep gedaan op een herverzekeraar die er zich toe verbindt het verschuldigde bedrag uit te keren, ook als de verzekerde nog in leven blijkt te zijn bij afloop van het verzekeringscontract. Grote herverzekeraars houden zich doorgaans ver van dit marktsegment. Daarom sloot Quality Investments een overeenkomst met de herverzekeraar Provident Capital Indemnity (PCI) uit Costa Rica. Eind vorige week werd de topman en de accountant van PCI gearresteerd in de VS op verdenking van fraude met verzekeringspolissen ter waarde van 500 miljoen euro. De helft van dat bedrag zou voor rekening van Quality Investments zijn. De CBFA waarschuwde al eerder voor de praktijken van Quality Investments, maar had geen bevoegdheid om ze te verbieden. Quality Investments bood de life settlements immers aan als beleggingsproducten met een minimale inleg boven 50.000 euro. In zo'n geval vervalt de verplichting van een ontwerpprospectus en mag de CBFA geen toezicht uitoefenen op de verstrekte informatie noch op het aanbod van de producten. De CBFA sluit wel niet uit dat ze actie zal ondernemen tegen makelaars die het product verkochten en hun klanten niet correct informeerden over de risico's die aan de producten verbonden zijn. Bovendien was er in België een verzekeringsonderneming die tak 23-levensverzekeringen verkocht die gekoppeld waren aan de life settlement-producten van Quality Investments. Op vraag van de CBFA werd de commercialisatie daarvan in mei 2010 stopgezet. Quality Investments is in handen van de Nederlander Frank Laan, een schimmige figuur die volgens de Nederlandse krant De Pers eerder betrokken was bij een frauduleus vastgoedproject in de Dominicaanse Republiek en daarna life settlements van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf Mutual Benefit Corporation in Europa verkocht. MBC bleek niet meer dan een piramidefonds te zijn. P.C.