Hoe veilig is spaargeld bij prijsbrekers?

© istock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Spaarders krijgen op een spaarrekening bij een prijsbreker tot tien keer meer rente dan bij een grootbank. Spaarders aarzelen echter de stap te zetten naar een bank die ze niet kennen. Terecht of onterecht?

PSA Bank gebruikt het Belgische spaargeld om autoleningen te verstrekken aan klanten die een Peugeot, een Citroën of een DS willen kopen, en om de voorraad wagens en losse onderdelen van concessiehouders voor te financieren. PSA Bank leent bij de Belgische spaarders en betaalt daarop 2 procent rente, om het geld op haar beurt te lenen aan de kopers, die een rente van 1,5 à 3 procent betalen. Veel winstmarge kan de bank daar dus niet uit puren.

Voor de crisis financierde PSA Bank zich enkel op de financiële markten. In 2013 moest ze een beroep doen op Franse overheidssteun, nadat de Europese automarkt in elkaar was gestort. Sindsdien is de bank van de autobouwer spaarboekjes voor particulieren beginnen aan te bieden, eerst in Frankrijk en sinds eind vorig jaar ook in België. PSA Bank maakte gebruik van de lage rentevoeten om haar leningen bij financiële instellingen te herfinancieren. Enkele weken geleden maakte ze bekend dat ze door een omruiloperatie van lopende leningen nog slechts voor 279 miljoen aan kredieten met een overheidsgarantie heeft uitstaan. Oorspronkelijk was dat 1,5 miljard euro.

Speculatieve rating

De twee grootste kredietbeoordelaars, Moody’s en Standard & Poor’s, kennen PSA Bank een speculatieve kredietrating toe, ook wel ‘rommelstatus’ genoemd. “De kredietratings zijn slechts een externe analyse van de balans van een bank”, reageert PSA Bank. “De spaarder zou ook kunnen vertrouwen op het werk van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB testte vorig jaar de kwaliteit van de uitgegeven leningen en de capaciteit van de banken om een nieuwe crisis te doorstaan. 25 van de 130 grote banken struikelden en hadden onvoldoende eigen middelen, volgens de ECB, maar PSA Bank doorstond de twee testen met succes.”

Ook de kredietwaardigheid van de autogroep boven PSA Bank is bedenkelijk. Maar de rating van het land waar de bank een licentie heeft verkregen, is zo mogelijk nog belangrijker dan de kredietwaardigheid van de bank zelf. Sinds de bankencrisis is de overheidswaarborg voor spaargeld in Europese Unie opgetrokken tot 100.000 euro per bank en per klant. Volgens een Europese richtlijn moeten de overheden het spaargeld terugbetalen binnen de twintig werkdagen na een aanvraag, en in uitzonderlijke omstandigheden binnen de dertig werkdagen.

De volledige analyse van de prijsbrekers op de Belgische spaarmarkt leest u deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content