Als je je eigen wagen gebruikt voor je beroepsverplaatsingen, kun je je autokosten fiscaal aftrekken. Daar vallen de verplaatsingen voor het woon-werkverkeer niet onder. Die moet je apart opgeven in je belastingaangifte;je krijgt er een forfait van 0,15 eurocent per afgelegde kilometer voor.

Om te beginnen moet je aan de fiscus bewijzen dat je je wagen echt gebruikt voor je beroep. Dat hangt nauw samen met de aard van je beroep; denk aan een functie waarin je vaak de baan op moet om klanten te bezoeken.

Het is daarnaast belangrijk dat je het aantal beroepsmatig afgelegde kilometers precies opgeeft en bewijst. Ga daarbij niet willekeurig te werk. Een goede manier is gebruik te maken van een berekening met een routeplanner per klant die je hebt bezocht tijdens een bepaald inkomstenjaar. De fiscus maakt zelf gebruik van routeplanners om afstanden te berekenen.

Goed om te weten is dat je niet verplicht bent de kortste weg te nemen als je een beroepsverplaatsing doet. Je mag bijvoorbeeld kiezen voor een langere afstand, omdat dat traject minder druk of veiliger is. Als je voor een langere weg kiest, geef dan wel de reden op waarom je dat doet. (JS)

Als je je eigen wagen gebruikt voor je beroepsverplaatsingen, kun je je autokosten fiscaal aftrekken. Daar vallen de verplaatsingen voor het woon-werkverkeer niet onder. Die moet je apart opgeven in je belastingaangifte;je krijgt er een forfait van 0,15 eurocent per afgelegde kilometer voor. Om te beginnen moet je aan de fiscus bewijzen dat je je wagen echt gebruikt voor je beroep. Dat hangt nauw samen met de aard van je beroep; denk aan een functie waarin je vaak de baan op moet om klanten te bezoeken. Het is daarnaast belangrijk dat je het aantal beroepsmatig afgelegde kilometers precies opgeeft en bewijst. Ga daarbij niet willekeurig te werk. Een goede manier is gebruik te maken van een berekening met een routeplanner per klant die je hebt bezocht tijdens een bepaald inkomstenjaar. De fiscus maakt zelf gebruik van routeplanners om afstanden te berekenen. Goed om te weten is dat je niet verplicht bent de kortste weg te nemen als je een beroepsverplaatsing doet. Je mag bijvoorbeeld kiezen voor een langere afstand, omdat dat traject minder druk of veiliger is. Als je voor een langere weg kiest, geef dan wel de reden op waarom je dat doet. (JS)